woman stretching in sportswear that is propper for both high and low impact

Varför stretcha efter träning?

Varför är det viktigt att lugna ner sig efter träning Detta är en av de mest förbisedda aspekterna när det gäller träning! Läs mer om stretching och hur du gör det..

 

Stretching bör vara ett grundläggande steg i din träning, och det är minst lika viktigt som till exempel styrketräning. ges samma innebörd som styrketräning till exempel. Innan vi tränar bör vi värma upp; när vi är klara med träningen ska vi sträcka oss. Det finns många fördelar med det, och en av de viktigaste är skadeförebyggande.

 

Fördelar med stretching:

  1. Ökad flexibilitet

Det är förmodligen en av de viktigaste fördelarna! Efter att vi tränar, musklerna gå igenom många processer som orsakar dem att ingå avtal och bli "förkortas" (de helt enkelt ha en annan form), och därför du kommer att känna stelhet och ömhet om du inte försöker att korrigera tillståndet genom förlänga.

  • En av de viktigaste fördelarna, som sagt, är flexibilitet
  • det hjälper sammandragna muskler att återgå till sitt mer bekväma tillstånd vilket leder till att din kropp blir mer flexibel och avslappnad
  • alla ovanstående förhindrar skador

 

2. Förbättrad blodcirkulation

 Att utföra sträckor regelbundet kan förbättra din cirkulation. Förbättrad cirkulation ökar blodflödet till dina muskler, vilket kan förkorta återhämtningstiden och minska muskelsmärta.

 

3. Extra energi

Om du har en bra stretchningsrutin kommer du förmodligen att märka att din energinivå är jämn och konsekvent. När kroppen svalnar frigör hjärnan endorfiner, som är ett naturligt och hälsosamt ”må-bra” hormon. Efter en bra avslappningsövning efter träning är du energisk och redo att möta alla utmaningar.

 

women doing flexibility stretches

 

4. Smärtförebyggande och minskning av risken för skada

Att stretcha ordentligt efter träning kommer inte att ta bort smärtan, men kommer definitivt att minimera det i stor utsträckning. Å andra sidan, om musklerna förblir strama efter ett träningspass, är risken för skador större. Sträckning kan faktiskt minimera och minska risken för skada.

Några tips för att göra din stretchning mer effektiv!

  • Statiska stretchövningar är lämpliga för efter träning, och varje gång du utför en av dessa övningar, håll den i god tid så att muskeln har den tid den behöver för att återställa formen.
  • Skumrulle är ett bra komplement till din träningsrutin - särskilt om du har en del av din kropp som är trångare än alla andra; det ökar också cirkulationen och hjälper till att sänka pulsen.
  • Tänk på att stretcha som ett sätt att återställa och uppnå balans efter att ha belastat kroppen. Istället för att se det som valfritt, tänk på att sträcka ut dig själv som en del av din träning; på det sättet kommer du att maximera fördelarna med allt hårt arbete du har lagt ner.
  • Vi rekommenderar att du sträcker dig innan du tränar också; dynamisk stretchning är ett bra förslag för dem som ska träna med hög intensitet.

 

5. Perfekt för stressavlastning

 När du upplever stress finns det en god chans att dina muskler är spända. Detta beror på att dina muskler tenderar att stramas som svar på fysisk och känslomässig stress. Fokusera på områden i kroppen där du tenderar att hålla fast vid stress, till exempel nacke, axlar och övre rygg.

 

 Hur och hur ofta du ska stretcha?

Fram till nu har vi diskuterat varför det är viktigt att nå ut och ge exempel för en bättre förståelse. Men hur ofta ska du stretcha Hur länge ska du hålla en av dessa stretchövningar Och hur många gånger ska du göra varje övningse?

American College of Sports Medicine (ACSM) genomgick ett brett spektrum av studier för att svara på dessa frågor. Stretching har studerats mycket mindre än andra träningsformer, så vetenskapen är inte lika stark. Baserat på bevisen kom de dock överens om att:

  • Friska vuxna bör göra flexibilitetsövningar (stretching, yoga) för alla större muskler: nacke, axlar, bröst, rygg, höfter, ben och anklar minsttvå till tre gånger i veckan. 
  • För optimala resultat bör du använda total60 sekunder på varje stretchövning. Så om du kan hålla en viss övning i 15 sekunder skulle det vara perfekt att upprepa den tre gånger till. Om du kan hålla övningen i 20 sekunder skulle två repetitioner göra susen.

 

 

 

Fler artiklar:

Vad du behöver för att komma igång med ditt träningspass

Rumpaövningar med motståndsband

10 styrketräningar du kan göra i parken