Bærekraftig produksjon

Hållbara kläder

Vi på Famme vill gå i täten inom hållbarhet och miljövänlig produktion inom dammode och träningskläder. Det gör vi genom att se till att våra leverantörer är föredömliga i hållbar produktion, så att våra material och produkter produceras på ett miljövänligt och ansvarsfullt sätt. Vi tror att bra råvaror och leverantörer är nyckeln till ett hållbart företag med miljövänliga plagg.

Innehållsförteckning

 

Leverantörer

Garnproduktion

Garnet i våra kläder är producerat avFulgar, ett italienskt företag som 2009 blev den första tillverkaren av Poliyamide 6.6 för att nå EU Miljömärkning för miljövänlig kompetens och prestanda vad gäller miljöpåverkan under hela produktens livscykel. Deras hållbara åtgärder inkluderar att sätta upp ett miljövänligt produktionssystem, ett internt designat vattenledningssystem som bidrar till optimal vattenanvändning för kylluft och utrustning samt återvinning av över 63 % av materialen under produktionscykeln. Vi vill vara öppna med vilka våra leverantörer är och hur våra produkter produceras, därför har vi skapat den här artikeln för att ge dig en inblick i hur vi har gått framåt för att bli ett hållbart varumärke.

Vår Vortex 2 Tights er laget med bærekraftig garn fra Fulgar Bærekraftige klær

 

Badkläder

Vårbadkläder samling produceras avKänsliga tyger, en annan italiensk tillverkare som genom "The SensitiveEcoSystem Project" har fokuserat på att minska vatten-, energi- och kemikalieförbrukningen samt att minska utsläppen av kol och avfall.

Denim

Vårdenim kommer frånIsko, en av världens ledande denimtillverkare som distribuerar denim till stora delar av världen. Isko arbetar för att sätta standarden när det gäller hållbar inköp och produktion av denim och strävar efter att ha en öppen process för att kunna påverka andra att följa samma standard. Isko strävar efter att få alla ingredienser i sin denim certifierade som miljövänliga och arbetar kontinuerligt för att uppnå en så hållbar affärsmodell som möjligt. Isko är också den första denimtillverkaren i världen som får Svanen, Svanen.

Tygtillverkning (fleece)

Tyget vi använder i några av våra plagg kommer från leverantörenPontetorto. En av Pontetortos centrala och grundläggande filosofier bygger på att skydda naturen och utveckla ett starkt miljömedvetande genom flera miljövänliga och hållbara åtgärder. Detta inkluderar initiativ som:
- Användning av miljövänliga produkter
- Omfattande användning av återvunnet material, inklusive återvunna plastflaskor.
- Användning av innovativ teknik som drivs på solenergi.
- Integration av miljövänliga råvaror
– Fokusera på att minska mikroplastutsläppen från fleecetillverkning

FÖRSTÅND

FÖRSTÅND är en fiber gjord avUnifi. Vill du producera hållbara kläder av bra kvalitet är det den här fibern du ska välja. REPREVE är ett av de mest hållbara tygerna vi använder i produktionen av Famme-kläder. Det som skiljer REPREVE från andra fibrer där ute är att den inte bara är av bra och hållbar kvalitet, utan den är gjord av återvunnet material som plastflaskor. Genom att använda ämnet REPREVE ägnar du dig inte bara åt etisk och hållbar klädproduktion och minskar på miljöutsläppen utan du producerar fina och funktionella kläder som kommer att kunna uthärda mer . REPREVE används av många stora varumärken där ute som Famme, och att använda REPREVE är ett bra steg i rätt riktning som varumärken kan ta för att öka sitt ansvar gentemot miljön inom kläd- och modebranschen.

NILIT

Famme använder garn frånNILIT till bland annat vårtsömlösa kläder. Eftersom Famme är ledande inom sömlösa träningskläder är att använda NILIT för produktionen av dessa kläder ett av de mest hållbara och ansvarsfulla val vi som ett innovativt klädmärke kan göra. Garn från NILIT produceras på ett miljövänligt och ekologiskt sätt, bland annat används resurser för vattenhushållning, användning av förnybar energi, hushållning med resurser och de material som används vid tillverkningen av garnet återvinns.

Produkt som bland annat använder garn från Nilit:

Ribbestrikket leggingsribbestrikket tights

 

Lykra

Famme användareLykra (distribueras av Fulgar) för många av våra produkter. Lycra är en fiber som är gjord av återvunnet material och håller länge. Hållbarhet är en av de största faktorerna som gör kläder hållbara och att investera i kläder som håller längre är ett enkelt och enkelt val som kan ha stor påverkan på miljön. Lycrafiber produceras på ett sätt som sparar energi och minskar olika kostnader. Förutom att ägna sig åt hållbar tygproduktion är Fulgar ett företag som ständigt jobbar på hur de kan fortsätta att bli mer och mer hållbara. Ett ramverk har publicerats påhemsidan om Lycra där de förklarar på vilka sätt läkemedlet är miljövänligt.

Produkter på Famme som använder Lycra inkluderar:

badetøy til dame som bruker lycrahvite ankelsokker

 

Ädla biomaterial

En av kärnvärdena iÄdla biomaterial är hållbarhet och deras teknik, metoder och anläggningar har använts i syfte att förbättra ansvar och miljövänlighet. Detta är ytterligare en leverantör som Famme använder för att skapa vackra och funktionella hållbara kläder för kvinnor. Kläder som är producerade med Noble Biomaterials teknologi som Ionic+ säkerställer att dessa kläder inte bara håller längre, utan kan användas till mer än bara träning till exempel. Textilier från Noble Biomaterials har många bra och funktionella egenskaper som skiljer dessa leverantörer från andra, vad gäller deras innovativa teknologi och hållbarhet. Silver är ett av elementen de använder och de fokuserar på silveråtervinning.

Eurojersey

Eurojersey används ivåra badkläder. Det som gör Eurojersey till ett av de mer hållbara tygerna man kan använda för att producera kläder 2022 är att leverantören som helhet har en konkret och hållbarproduktionsmodell. För att producera detta ämne används resurser för att skära ner på såväl vattenförbrukning som energiförbrukning, och de har även åtgärder för att minska förbrukningen av olika kemikalier. Tillverkningen av Eurojersey-tyg bidrar till att minska koldioxid- och avfallsutsläppen och därför tillverkar Famme kläder med detta tyg för att göra mer hållbara kläder.

Produkter tillverkade av Eurojersey:

badetøy til dame av eurojerseyHvit bikini

 

FOV

En annan hållbar leverantör som Famme använder sig av ärFOV från Sverige. FOV satsar stort på sin egen lokala fabrik i Sverige och har fokus på att relatera all produktion och metoder till miljövänlighet, genom att arbeta för att produktionen ska finnas i harmoni med ekosystemet. De har bland annat en vision om att de praktiskt taget inte ska ha någon negativ påverkan på miljön. Det gör de genom att alltid se till lagar och regler kring utsläpp till följd av klädproduktion, alltid bedöma vilken påverkan deras nuvarande klädproduktion har på miljön och de sätter upp mål för hur de kan bli ännu bättre miljömässigt och hållbarhet.

Produkter som använder FOV från bland annat Sverige:

turbukse til dame av FOV sverige  Rød turshorts til dame

 

Halley Stevenson

Halley Stevenson är leverantör för bland annat en speciell typ av bomull, nämligen bomullsvax. Denna leverantör producerar även bra tyg som tål väder. Halley Stevensons produktion av just denna typ av bomull har en mycket låg påverkan på miljön, och bomullen har tagits fram på ett ansvarsfullt sätt - vilket gör denna leverantör till en av de mest hållbara Famme kan välja för klädproduktion. Eftersom tyget som denna leverantör producerar är bra på att stå emot väder och vind gör att kläderna kan användas mycket längre och det leder till att man köper mindre kläder, och då ökar ansvaret gentemot miljön.

Produkter som använder denna leverantör:

Rød slitesterk turbukse til dame    turshorts til dame som bruker FOV

 

SITIP

SITIP är en leverantör Famme har använt tidigare för bland annat våra Thermal Tights. Sitip är ett italienskt varumärke som arbetar för att göra sin produktionsstrategi mer miljövänlig genom att till exempel delta i olika miljöprojekt som ska minska CO2-utsläppen till följd av deras ämnestillverkning.

Produkter som använder SITIP, men som tyvärr har utgått:

 

Brugnoli

Famme har tidigare använt italienskaBrugnoli, som också anses vara en mycket miljövänlig leverantör av tyg för hållbara kläder. Brugnoli gör miljövänliga kollektioner av tyger och textilier från biobaserade och råvaror. Processen för att producera dessa tyger och textilier bygger på återvinning, eftersom denna leverantör gör tyger av återvunnet material och material som i framtiden är biologiskt nedbrytbara. Detta är hur denna leverantör förlänger livslängden för många produkter och material som används för att tillverka deras tyger och textilier. Denna leverantör har en mycket låg miljöpåverkan vad gäller deras produktion som helhet.

 

Thermolite

Thermolite är ett slitstarkt tyg som bland annat används för att göra kläderna varmare. Leverantören använder en produktionsmetod som bland annat innebär att man använder återvunnet material, vilket anses vara mycket miljövänligt. På så sätt är Thermolite ett varumärke som bidrar till "hållbar värme" utan att behöva lägga till extra tyg eller textilier. Dessutom är kvaliteten på Thermolite så bra att den håller mycket längre, vilket gör att du också är mer miljövänlig genom att inte ständigt byta eller köpa nya kläder.

Produkter som använder Thermolite är:

Sherpa jakkeBlå teddyjakke

 

A-tjejer

A-tjejer är en av de mest lyxiga leverantörerna av Famme från Japan. A-girls anses vara en av världens prestigeleverantörer och definitivt bäst på textilier, då de har fått flera utmärkelser för sitt arbete. Denna leverantör fokuserar på innovativa textilier och utmärkt kvalitet, vilket lämpar sig väl för Famme-kläder, då vi har högt fokus på stilren funktionalitet och mycket bra kvalitet. Att använda sig av lyxleverantörer och partners är ett bra sätt att säkerställa att bland annat etik redovisas i alla steg, från beställning till produktion. Vår önskan och vision att skapa vackra och funktionella plagg av god kvalitet kan anses vara väldigt autentiska när vi sedan väljer att använda oss av sådana högklassiga leverantörer.

Produkter gjorda av tyg från A-girls:

 Svart t-skjorte til dameHvit t-skjorte til dame

 

Toki Sen-I

Famme använder en annan leverantör från Japan, nämligenToki Sen-I att skapa vackra och lyxiga plagg. Produktionsmetoden är unik och ända sedan starten har denna leverantör skapat stickade tyger som kan användas för att göra otroligt bekväma textilier och kläder. Denna leverantör har också ett ökat fokus på hållbarhet, och vill producera kläder i harmoni med naturen. Leverantören fokuserar på hållbar tygproduktion då de arbetar för att alla textilier och tyger ska produceras på ett ekologiskt och miljövänligt sätt. De arbetar till exempel med att minska sin användning av olika bränslen och tar alltid hänsyn till deras påverkan på miljön.

Famme-produkter som innehåller tyg från denna leverantör kommer att lanseras inom kort, så håll utkik!

 

Sandes garn

Vår populära och underbara mjukaraggsockor kommer från leverantörenSandes garn. Sandes Garn är en av de största leverantörerna av stickgarn i norra Europa. Garnet från denna leverantör är baserat på fibrer från naturen och ger en typ av ull som kliar mindre och är tunnare, samt mjukare. Kärnvärdena hos dessa leverantörer är kvalitet, skicklighet i leverans och bra design. Detta är också en av de hållbara leverantörer som Famme använder, eftersom ull i sig är en förnybar resurs och kan brytas ner till 100 %. Leverantören använder även färgämnen utan gift under hela processen för att producera ull och garn, och har stor kontroll över vattenförbrukning och vattenutsläpp efter produktion. När det kommer till själva produktionen använder denna leverantör mest elenergi, och arbetar för att använda mer elenergi än naturgas, till exempel inom flera områden inom sitt företag.

Produkter som innehåller garn från Sandes Garn:

raggsokker til dame fra Sandes Garn  Beige ullsokker i Sandes garn

 

Bamen

Bamen är en leverantör vars filosofi har, och kommer att skapa, utmärkt produktkvalitet. Bamen tillverkar bomull som används av Famme i bland annat vårtSky Knit strumpor. Bamen är en leverantör som fokuserar på miljön genom att producera tyger och textilier i harmoni med naturen, med respekt för naturen; de observerar ständigt hur produktionen går till med tanke på dess påverkan på miljön. Bamen stödjer också de bönder som bidrar till bomullsproduktionen. Sammantaget är det här en leverantör som från början till slut vill skapa en "hälsosam" produkt på alla möjliga sätt, och som Famme naturligtvis använder för att kunna producera hållbara kläder av god kvalitet.

Produkter gjorda av tyg från Bamen:

 

Sky knit sokker som bruker garn fra bamenHvite tennissokker til dame

Transilana

Transilana är en leverantör i Rumänien som tillverkar olika typer av garn för olika ändamål, oavsett om det är stickgarn, garn till strumpor eller tjockare garn som kan användas till stickade tröjor. Transilana tillverkar även Merinoull som lämpar sig väl för bra strumpor av bra kvalitet och det är just därför vi på Famme använder denna leverantör. Denna leverantör utmärker sig väl då de är specialiserade på många olika typer av garn och har ett bra öga för kvalitet vid framställning av tyget, samt är duktiga på att specialisera sig mot kunden när det kommer till produktion.

Produkter som använder ull från Transilana:

svarte wool knit sokker til dame fra transilana  Svarte ullsokker til dame

 

Montifibras

Den portugisiska leverantörenMontifibras är en av Europas största leverantörer av syntetfibrer. Deras fibrer har många bra egenskaper, bland annat antibakteriella och luktneutraliserande egenskaper, vilket lämpar sig bra för bland annat strumpor. Montifibras uppfyller de stränga kraven för produktion av ekologiska ämnen och det sociala ansvar man har som producent år 2022.

Produkter gjorda av tyg från Montifibras:

Light knit ankle sokker til dame fra montifibrasSvarte ankelsokker til dame
 

YKK

YKKär en av de största leverantörerna Famme använder. YKK är en av världens största leverantörer av dragkedjor och som ett stort företag har de också ett stort ansvar mot miljövänlighet och hållbarhet. YKK anses vara en hållbar leverantör då de återvinner gamla material för att tillverka sina dragkedjor. Dessutom tillverkar de blixtlås gjorda av växter.

Produkt med YKK-dragkedja:

jeans med ykk glidelås  Blå jeans til dame med splitt

 

SBS

Famme använder ocksåSBS som leverantör till våra dragkedjor. Och som alla andra leverantörer vi använder är även denna leverantör väldigt miljövänlig. SBS bidrar mycket till bevarandet av vatten, samtidigt som de arbetar för att använda mer miljövänlig teknik när de ägnar sig åt färgning.

Produkter som använder SBS:

Oliven grønn høyhalset treningsgenser til dame  Hvit zip up long sleeve treningstopp

 

E.Textint Corp

 E.Textint Corp används för logotyperna. Denna leverantör anses mycket hållbar eftersom mycket av produktionen bland annat går ut på att återvinna gamla material för att ta fram logotyperna. Innovativ teknik gör att mycket av deras produktion kan baseras på miljövänliga metoder, vilket gör dem till en attraktiv leverantör till företag som vill arbeta med hållbara företag.

 

Paiho

Paiho är den leverantör som Famme använder för skosnören och konstruerat nät. Denna leverantör anses vara hållbar då de aktivt arbetar för att delta i olika initiativ för att ta hand om miljön och planeten. De arbetar bland annat med att ständigt använda vatten igen i sina produktionsprocesser och de samlar upp regnvatten för att använda under produktionen. Dessutom använder de biogas och använder naturligt ljus i sina fabriker för att minska onödiga resurser och kostnader. Dessutom återanvänder de ångan (som ett resultat av produktionen).

Produkter som innehåller Paiho:

løpesko til dame som bruker paiho  Svarte joggesko til dame med god demping

 

Ortolit

Ortholite är en av leverantörerna till Famme som står för innersulanEndorfin RX1 skor.Hållbarhet är ett av Ortholites fokusområden och de arbetar aktivt med att integrera hållbarhet i företagets alla delar. Till exempel återvinner de gamla material för att producera produkter och de använder även en teknik som involverar bioolja, vilket gör att företaget använder mindre naturresurser.

Produkter som använder Ortholite:

 

Klädtillverkning på beställning: Miljövänlig. Etisk. Effektiv.

Framtidens modeindustri har en stor uppgift framför sig: Hur man möter den oundvikliga klimatkrisen samt den växande efterfrågan på kläder i takt med att fler och fler trender kommer och går. En stor del av lösningen kan ligga i ett av de mest hållbara sätten att producera miljövänliga kläder, nämligen tillverkning på beställning . Vi på Famme, som en av Norges snabbast växande, tar nu ett banbrytande steg i en grönare vardag genom att använda oss av skräddarsydda beställningar som skapar miljövänligt och hållbart.

 

Tillverkad på beställning

Med ett enda klick kan Famme-kunder bläddra bland plagg, bestämma och reservplagg – och utifrån dessa reservationer produceras kläderna. Rösta på kläderna du vill ha mer av! Det är så vi minskar slöseri med resurser och vi producerar bara de kläder vi faktiskt behöver. Skräddarsytt kombinerar klädindustrins höga tempo med den växande efterfrågan från kunder på mindre slöseri och slöseri med resurser. Vinn-vinn!

 

Massanpassning: Plagg som är skräddarsydda just för dig!

Det är inte bara mycket miljövänligt och hållbart att använda specialbeställning, utan klädindustrin löser ett annat uppenbart problem: modebranschens exklusivitet och bristande storleksinkludering. Tillsammans med skräddarsydd kommer konceptet `massskräddarsy', där kunderna med hjälp av 3D-teknik kan se och skapa sin" egen "storlek - märket producerar alltså ett personligt plagg - och detta skickas direkt hem i brevlådan..

Att skapa 3D-modeller som dessa är en stor del av massskrädderi där du ska kunna se, justera och bestämma proportioner och form – helt själv och helt personligt. Att ha kläderna skräddarsydda för att matcha exakt du minskar sannolikheten för återkomst, och har därmed en mycket positiv effekt på miljön och omfattar flera former och former. Massskrädderi har fortfarande en lång väg kvar att gå och vissa problem som bristen på olika mjukvaror står på spel, men det är ett steg i rätt riktning av det gröna skiftet och som Famme kommer att sätta kursen mot - En inspiration för mer klädmärken där ute.Läs mer om massskrädderi skrivet av medgrundaren av Parioli Sanne Schoenmaker

Det är viktigare än någonsin att ta hand om planeten för att bidra till att skapa en mer hållbar framtid. Famme försöker göra en förändring med den plattform och de resurser vi har, och kommer att fortsätta arbeta mot sätt vi kan göra bättre och bli bättre.

 

Bærekraft ikon

 

Vårt fokus

Klädproduktion

På Famme arbetar vi med att etablera starka relationer med våra leverantörer för att kunna erbjuda de senaste trendprodukterna till ett rimligt pris. I ett hav av leverantörer är det viktigt för oss att säkerställa kvaliteten på produktionen och att de följer våra standarder för att skydda arbetarna och förbättra produktkvaliteten. För att möjliggöra detta har vi sedan första dagen följt alla steg från början till slut. Sedan 2013 har vi besökt totalt över 100 fabriker – många av de tillverkare vi känner till och arbetar med är bland de bästa i världen. För oss är det motiverande och inspirerande att åka på sådana resor, men kunskapen och erfarenheterna tillför också ett värde för oss som varumärke.

Reservation av varor

Mot slutet av 2022 började vi med Reservation – hållbar produktion. Det betyder att du kan rösta på det du vill att vi ska göra mer av. De flesta varor är produkter som kommer, men de som saknar ett beräknat datum kan vara produkter vi ännu inte bestämt oss för att göra. Genom att lägga din röst kan du bidra till att vi uppnår en mer hållbar produktion på lång sikt.kt. 

 

Vad kan du göra?

Secondhand - Byt eller ge bort

Visste du att vi i snitt slänger runt åtta kilo kläder i restavfallet varje år?

Vi har skapat en secondhand-grupp på Facebook för att byta och köpa produkter. Genom att handla begagnat gör du miljön en tjänst. Du hittar gruppenhär.

Skulle du ändå inte kunna sälja produkten vidare är Fretex ett bra alternativ. Kom ihåg att det inte bara är kläder du kan leverera!

 

Hållbar garderob

Genom att ta bättre hand om dina produkter kan du säkerställa en längre livslängd. Vi har samlat 3 enkla tips:

  • Tvätta denimprodukter ut och in
  • Tvätta plaggen i lägre temperatur för att minska CO2-utsläppen
  • Tips 3

Återvinna

  • Använd gärna originalförpackningen produkten kom i, om du vill returnera en vara.
  • Våra produkter kommer i plast- eller kartongförpackningar. Genom att källsortera dessa hjälper du oss att ta bättre hand om miljön.

Reservera varor

Det är gratis att reservera en vara. Varor du reserverar kommer också att erbjudas att förbeställa till ett reducerat pris, minst 50 % av det fulla priset. På produktsidan kommer det att finnas ett beräknat datum för produktens ankomst i lager i Norge om vi har ett datum tillgängligt.

Bokningar behöver inte avbokas om du ändå inte vill ha varan. Då kan du bara ignorera mejlet du får när varan finns i lager.

Undvik onödig produktion och kassering

De flesta stora märken/butiker slänger tusentals plagg varje år. Reservationer / Förbeställningar ska bidra till att undvika onödig produktion som kunder inte är intresserade av. Reservation  kan ses som en slags "röst" för vad vi ska producera och hur mycket.

Genom att använda reservationer/förbeställningar hjälper du oss att göra bättre val mtp. antal vi ska producera i varje storlek och färg och därigenom minska hur mycket som eventuellt slängs.

Famme har från och med idag aldrig slängt varor utan ger bort det som inte går att sälja eller sälja till outletbutiker. Men helst kommer du att försöka producera bara det som efterfrågas av kunderna, så att du slipper slöseri.

Tillbaka till blogg