Tre bilder av ulike influencere

Hur man tar bättre foton för Instagram

Fammes guide till fotografering för sociala medier

Som påverkare (särskilt på Instagram) kan de foton du lägger upp ha mycket att säga för både tillväxt, engagemang och försäljning om du har sponsrat inlägg. Om du vill visa upp ett plagg du är väldigt förtjust i är det en stor fördel om du kan lägga upp bilder som faktiskt visar hur fint det är i verkligheten!

Det är lätt att känna sig överväldigad om du ska börja förbättra dina fotograferingskunskaper eftersom det finns ett hav av både avancerad och grundläggande information online. Men var inte rädd, det behöver inte vara så komplicerat och du kan komma långt genom att bara ta några små tips och prova dem hemma! Här är vår nybörjarguide för hur du kan förbättra foton du tar till Instagram.


Kamerautrustning


Om du har en professionell kamera är detta naturligtvis en bonus, men dagens smartphones låter dig också ta mycket högkvalitativa foton. Både Iphone, Samsung och Huawei har modeller med mycket bra kamera för både video- och bildinnehåll nu så att du inte behöver känna dig tvingad att gå ut och köpa en DSLR om du vill börja ta bra bilder. Det kan dock vara av intresse att investera i detta när du börjar tjäna pengar på fotografering och vill ta nästa steg för att förbättra de foton du tar ännu mer.

Du kan också bedöma behovet av ett stativ. Om du tar många bilder på egen hand kan det vara användbart att ha ett robust stativ för att sätta på din kamera eller telefon så att du inte behöver ta alla bilder i spegeln eller möblera om i vardagsrummet för att få telefonen inställd på rätt höjd och vinkel på en bunt av böcker på bokhyllan. Du hittar rack för både telefon och kamera och i alla former och storlekar, så ta reda på vad som är bäst för din användning och fundera på om det kan vara värt investeringen!


Belysning


En av de viktigaste sakerna för att ta bra bilder är att se till att du har en bra ljuskälla. Det behövs tillräckligt med ljus för att undvika att behöva använda för låg slutartid som kan göra bilden suddig. Slutartid är hur länge bländaren på kameran är öppen, hög slutartid betyder att den stängs snabbt, en låg slutartid betyder att den stängs långsamt, då måste du se till att du håller kameran och motivet väldigt stilla. Inomhusbelysning är sällan helt neutral och kan göra det svårt att få rätt vitbalans i efterbehandlingen. Detta kan få det du tittar på att se mer gult eller blått ut än det verkligen är. Det är därför bäst att ta bilder i dagsljus, helst vid ett stort fönster. Om du ska ta bilder ute är det en bra idé att undvika direkt solljus, eftersom det kan ge skarpa kontraster och hårda skuggor i bilden. Prova att ta bilder en grumlig dag eller tidigt på morgonen / sent på natten när solen är lägre. Annars kanske du vill söka skugga om solen är som starkast när du börjar ta bilder.


@stineeroy visar hur man tar bilder med naturligt ljus inomhus

 

Sammansättning

Sammansättning i foton kan vara ett stort och komplext ämne, men här är några enkla tips du kan välja att tänka på när du tar bilder.

Tredelad regel: Om du har en horisont i bakgrunden kanske du vill tänka på den tredelade regeln. Tänk dig att du delar upp en bild i 9 lika stora rutor. Horisonten ska då ligga längs den övre eller nedre raden. Detta skapar mer djup än om du placerar det i mitten.

@annesivaasen visar hur du använder den tredelade regeln
  Djup med förgrund och bakgrund: Bilderna har tre lager på djupet. En bakgrund, en förgrund och en mellanväg. Det är oftast i bakgrunden du placerar motivet du vill ta en bild av, men det kan skapa bra djup om du tänker på element som du kan inkludera i bakgrunden och förgrunden. Om du tar bilder ute kan du till exempel ha en gren, blomma eller ett staket som en liten del av förgrunden, och du kan försöka hitta en fin utsikt som fungerar bra som bakgrund.
  Använd rader: Diagonala linjer i bilder kan dra uppmärksamhet var du vill, och genom att använda parallella och vinkelräta linjer i bilden kan du skapa spänning och uppmärksamma motivet.
  Gratis färger: Använd färghjulet för att markera färgerna på det du vill bli uppmärksammad i bilden. Gratisfärger är färger som finns på motsatta sidor av färghjulet. Att använda dessa skapar både harmoni och lockar uppmärksamhet i bilden. Om du har en rosa strumpbyxa du vill markera kan du inkludera mycket grönt i bilden för att komplimentera färgen på tightsna.
  @Siljehjelmeland använder både gratisfärger och diagonala linjer
  Mindre är mer: Håll det enkelt och se till att varken bakgrunden, förgrunden eller andra element lockar mer uppmärksamhet än motivet du försöker ta en bild av. Om du vill visa upp dina nya tights från Famme är det konstigt om du har många andra saker runt dig som drar uppmärksamheten bort! Kom ihåg att tomrum och rena ytor också har sin plats och kan göra bilderna mer bekväma att titta på.

    Bildredigering


    Det finns flera saker att tänka på om du ska redigera de foton du har tagit. Om du lägger upp en outfit eller något annat där färger är särskilt viktiga är det klokt att se till att du inte ändrar färgerna för mycket, och hålla bilden så nära verkligheten som möjligt.

    Det är ibland bra att justera exponeringen av bilder om de är särskilt mörka eller ljusa för att se till att allt i bilden är tydligt synligt och att det är i linje med resten av bilderna i ditt flöde. Du kan också justera kontrast, skuggor och höjdpunkter för att skapa lite djup i bilden. Om din kamera ger bilden en något blek färg finns det också möjlighet att justera färgintensiteten för att ge bilden lite nytt liv. Det kan också vara en bra idé att korrigera det om det är snett och justera beskärningen så att bildstorleken passar plattformen du lägger upp den på. Beskärning av bilden låter dig också klippa ut alla onödiga detaljer på bildkanten. Program som fungerar bra för denna typ av redigering inkluderar Snapseed, Lightroom och VSCO. Lightroom är gratis för mobilen och låter dig också skapa dina egna förinställningar som kan användas som filter och göra redigeringsprocessen enklare. Förinställningar kan också ge alla bilder du redigerar ett mer holistiskt utseende eftersom du enkelt kan redigera alla bilder med samma justeringar.ngene.

    Vi hoppas att dessa tips har gett dig några nya idéer om hur du själv kan förbättra dina foton och att du känner dig inspirerad att gå ut och prova lite fotografering!

     

    Tillbaka till blogg