Vad är kompressionstights?

Stor medicinsk encyklopedi definierar kompression som en kompression, och att detta i medicinsk mening kan vara en del av en behandling eller en följd av skada eller sjukdom. Kompressionstights är helt enkelt kläder som sitter tätt på kroppen och som ofta beskrivs som "ett extra lager hud". Syftet med kompressionstights ska vara att kläderna är så täta att de "komprimerar" venerna längst ut i huden, vilket ger flera olika hälsofördelar.

 

Fungerar kompressionstights?

Många klädtillverkare tenderar att överdriva när de marknadsför fördelarna med sina kompressionsplagg, till exempel genom att säga saker som "kompressionsplagg hjälper dig att springa snabbare och bli starkare". En artikel frånforskning.no säger dock att detta inte är helt sant.

Sanningen, enligt en annan artikel frånforskning.no, är att kompressionsplagg komprimerar venerna som ligger längst bort från huden, så att de djupare venerna får mer blod. Detta hjälper blodflödet tillbaka till hjärtat att öka, vilket innebär att hjärtat fylls med mer blod mellan varje hjärtslag. Detta kommer bland annat att hjälpa till att förebygga och behandla inflammation, åderbråck och svullna ben.

Är kompressionstights värda det?

Absolut! Kompressionstights är bra att ha på längre löpturer, skidresor eller liknande. Även om kompressionstights inte nödvändigtvis har en direkt inverkan på hur snabbt du springer eller hur stark du är, kommer de att ge dig ett antal hälsofördelar som gör att du kan undvika och förebygga skador som ett resultat av träning.

Dessutom kan kompressionstights ha en indirekt inverkan på din prestanda. Kompressionstights kan få dig att både känna dig mer sportig och se mer sportig ut, vilket kan ha stor inverkan på din träningsmotivation. På grund av detta kan du kanske pressa dig själv lite hårdare än du brukar göra 😉

 

Ville du testa kompressionstights Vi erbjuder flera olika kompressionstights för kvinnor!Prova till exempel våra populära techna kompressionstights med ficka.

Kompresjonstights til løping og styrketrening