Lotus Nackstöd

Lotus Headstand , även känd som Urdhva Padmasana , är en avancerad yogaställning som kombinerar element från Lotusposition (Padmasana) och Headstand (Sirsasana). Denna position stärker kärnan och överkroppen samtidigt som den ökar flexibiliteten i höfter och lår . Det är en kraftfull pose som kräver bra balans, styrka och koncentration.

Rätt teknik

Så här utför du Lotus Headstand:

  1. Börja i ett normalt huvudstående (Sirsasana) med huvudet stadigt placerat på mattan och armbågarna nära kroppen.
  2. När du är i en stabil stående position, korsa benen i Lotusposition (Padmasana). För höger fot över vänster lår och vänster fot över höger lår.
  3. Se till att hålla dina kärnmuskler engagerade och ryggen rak för att bibehålla balansen.
  4. Andas djupt och håll positionen i 5-10 andetag , släpp sedan försiktigt genom att räta ut benen och återgå till normal huvudställning innan du sänker dig ner.

Vanliga fel

  • Instabila coremuskler: Om core inte är aktiverad kan det vara svårt att hålla balansen. Se till att dina mag- och ryggmuskler är engagerade.
  • Tryck på nacken: Undvik att lägga för mycket vikt på huvudet och nacken. Se till att dina armar bär en stor del av din vikt.
  • Brist på flexibilitet: För de med åtsittande höfter kan det vara svårt att få benen i Lotusposition. Öva sittande Lotus innan du försöker denna avancerade variant.

Ändringar och variationer

  • För nybörjare: Träna först huvudstående utan Lotus-position tills du bemästrar balansen. Du kan också använda en vägg som stöd.
  • Djupare version: När du är bekväm med grundpositionen kan du prova att hålla positionen längre eller arbeta med djupare andning och meditativt fokus.

Upprepningar och uppsättningar

Håll Lotus Headstand i 5-10 andetag och upprepa 2-3 gånger om så önskas. Se till att ta pauser mellan seten så att nacke och axlar får vila.

Andningstekniker

Andas in lugnt genom näsan samtidigt som du bibehåller stabiliteten i positionen. Varje utandning hjälper dig att slappna av i positionen och behålla balansen.

Visuella tips och vinklar

Se den här videon för en detaljerad genomgång av hur du utför Lotus Headstand med rätt teknik:

Videon ger en detaljerad genomgång av Lotus Headstand, med tips för säker och effektiv prestanda.

Tillbaka till blogg