Vaske hvite sko

Hur tvättar jag skor?

 

Att tvätta sneakers är något många kanske inte tänker på som en nödvändig sak att göra vid tillfällen då man ofta bär samma skor om och om igen. Det kan också vara så att du tycker att skor är i nivå med kläder och att du säkert bara kan slänga skorna i tvättmaskinen för att göra dem rena igen. Det som ofta händer då är att man kan förstöra de ömtåliga medel som har använts för att montera skon och i värsta fall förvränga skorna helt.

Så om du verkligen funderar på att tvätta dina skor i tvättmaskinen, gör det försiktigt och håll dem borta från torktumlaren. Lägg skorna i örngott, använd kallt vatten, väldigt lite tvättmedel, om du tvättar helt vita skor använd blekmedel istället, och med låg eller ingen centrifugering och låt dem lufttorka. Om igen, Nej torktumlare ! Vidare kommer vi att förklara hur du kan tvätta för hand så att du slipper förstöra ditt favoritpar.

 

Allmänna tips

Här är några allmänna tips för att bevara utseendet och kvaliteten på dina skor innan vi går direkt in i hur man tvättar dem. De är väldigt enkla och kan snabbt bli en trevlig liten rutin när man kommit hem. Det är alltid bäst att ta hand om dessa moment så tidigt som möjligt så att du förhindrar att det blir väldigt svårt att få dem rena igen.

Steg 1 - Tvätta bort synlig smuts. Utvärdera tiden du har för att göra det och använd en ren handduk, en begagnad tandborste som du funderat på att slänga eller om du verkligen har det dåligt; dina händer.

Precis som med dina tänder är det viktigt att ta bort smuts på dina skor så att smärtan inte blir värre – det sparar dig framtida problem och huvudvärk.

Steg 2 -Nästa sak du kan göra är att ta bort eventuell kvarvarande smuts som kom från en resa utomhus; oavsett om du bara tog en promenad till affären där vägen är ren - du kommer att bli förvånad över hur mycket som kan fastna under skon.
 
Skölj skorna med en våt handduk eller en koncentrerad vattenstråle; till exempel under handfatet eller duschmunstycket om du är noggrann nog. Det är särskilt trevligt att göra det om du har varit på en joggingtur i skogen där det är blött och lerigt.
 
Steg 3 -Sist men inte minst, rengör de stora och synliga fläckarna. Om du har lyckats få stora fläckar på skon och den är ny; det går förmodligen att ta bort om du är snabb nog att applicera en tvål- och vattenblandning på fläcken.
 

Vilken typ av produkter du kan använda till detta beror på skon och vi kommer att gå djupare in på hur du kan få bort svåra fläckar och märken längre fram i artikeln.

Du kommer långt med de andra generella tipsen, men det gäller att vara försiktig med de olika material skorna har och det kräver lite mer uppmärksamhet av dig om du ska göra rent dem ytterligare. Dessutom guidar vi dig genom hur du tvättar stickat, mesh, canvas, läder, syntetiskt läder och mocka läderskor .

 

Stickade och meshskor

Även kallad sticka , eller stickade skor, som kan beskrivas som andningsbara med ett meshliknande utseende. Det har varit en stor trend på sistone att gå med stickade sneakers, men problemet är att de också är lätta att bli smutsiga. Till skillnad från andra material som finns i skor, är stickade material mycket porösa till sin natur; med andra ord försedd med porer och öppningar. Det vill säga att det drar till sig lera, smuts, svett och allt som älskar att suga in i materialet, och som ofta kan visa sig vara omöjligt att rengöra.

Maska skor har samma problem som stickade skor då de båda är gjorda av ett material som andas, smuts och annan smuts fastnar i nätet runt skon när du exempelvis är på joggingtur eller träning. Skillnaden mellan mesh och stickade är däremot att meshskor oftast är gjorda av syntetmaterial som polyester eller nylon och tål då en mer noggrann rengöring.

Hur man tvättar skor i tvättmaskinen

Våra löparskor är av ett nätmaterial och vi har kommit fram till att det tål tvättmaskinen så länge du tar bort skosnörena och innersulanoch ställer in tvättmaskinen på 30 grader med låg centrifugering. De vita skorna är gjorda så att de behåller sin vita färg längre. Men om du vill vara mer försiktig, följ råden nedan.

joggesko, vaske sko, hvordan vaske sko

 

Med hjälp av denna guide kommer vi att göra det omöjliga möjligt. Även om stickade och meshskor kräver mycket kärlek, betyder det inte att de inte kan förvandlas till sitt ursprungliga tillstånd - de behöver bara lite extra tålamod och ömhet.

Så här gör du

Medstickad skor du måste vara mycket försiktig, de är mjuka och formbara vilket gör dem mer ömtåliga till skillnad från en nylonblandning mesh eller andra material. Det gör att borstningen är fy-fy och blir för grov för tyget, så du måste använda en mjuk trasa eller mikrofiberduk för att få bort fläckarna.

 1. När det kommer till rengöringsprodukter måste du också vara försiktig. Kemikalierna i tvättmedel kan vara för kraftfulla för tyget. Använd istället mild duschgel.
 2. Täck området du vill tvätta med tvålen och blötlägg det med kallt vatten
 3. Gnugga den försiktigt med trasan du har tillgänglig tills fläcken har lyfts ur tyget.
 4. Ta bort tvålrester med en våt handduk och låt den lufttorka.

Medmaska,starkare material som nylon och polyester kan ha använts och det blir då möjligt att använda en borste om man har den tillgänglig eller en begagnad tandborste. Det varierar också om skorna är mjuka eller hårda; så om du går för tandborste, använd mjuka borst för mjuka skor och hårda borst för hårda skor.

 1. Du känner din sko bäst, så välj rätt borste – mjuk för mjuk och hård för hård.
 2. Borsta bort smuts och smuts som du har på skon.
 3. Blanda 1 del bakpulver/bikarbonat med 1 del vinäger och blötlägg blandningen på de smutsiga områdena eller fläckarna i ca 15 minuter.
 4. När de 15 minuterna har gått, skrubbaförsiktig område du täckte i några minuter innan du till slut använde en mjuk och våt trasa för att tvätta och torka av det.
svarte løpesko, joggesko, treningssko

 

Skor i syntetläder

Material i konstläderskor håller inte fläckar lika hårt som det gör med nylon/polyestermesh och mer förlåtande än äkta läderskor, så svårighetsgraden att tvätta dina syntetskor är som tur är mycket lättare. Förhoppningsvis kommer du att märka att smuts och smuts lätt lyfts upp när du börjar rengöra dem.

 

Så här gör du

 1. Blanda en blandning som innehåller varmt vatten och lite milt rengöringsmedel
 2. Ta en ren trasa och blötlägg den i blandningen innan du börjar tvätta bort och blötlägga de smutsiga områdena på din sko.
 3. Efter blötläggning av de smutsiga områdena, skrubba dem försiktigt med en borste eller tandborste i några minuter.
 4. Torka sedan skorna rena med en mjuk och våt trasa för att få bort tvålrester och låt skorna lufttorka.

 

Canvas sneakers

Canvasskor är dock mindre förlåtande och lättare att bli smutsiga än konstläderskorna, men de kompenserar för att de är väldigt slitstarka eller slitstarka. Som sagt, det blir då möjligt att rengöra skorna med tvättmaskinen din;

var bara försiktig och se till att du lägger dem i örngott och låter det gå på ett känsligt program med kallt vatten och väldigt lite diskmedel, och om skorna är helt vita kan du lägga till blekmedel och släppa diskmedlet. När de är klara, ta ut dem och låt dem lufttorka. Men det är alltid bäst att tvätta skorna för hand, då får du mer kontroll över vad som ska gå vart.

Hur man gör det för hand

 1. Gör en blandning som innehåller lika mycket bakpulver och varmt vatten.
 2. Hitta den gamla goda, och begagnade eller en ny speciellt för skor, tandborsten och doppa den i blandningen du blandat ihop.
 3. Skrubba sedan fläckarna och smutsen som hamnat på skorna med tandborsten tills den är ren.
 4. Låt skorna torka med blandningen du fortfarande skrubbat in på innan du tvättar bort bakpulverblandningen som torkat in och blivit hård med en fuktig trasa. 

 

Lär dig skor

Läder kan vara ett fantastiskt material som kan göra sig jättebra för en outfit, men det kan också skapa stor frustration och huvudvärk vid rengöring av plaggen. Man kan lätt få lite fläckar på läderskorna och de är väldigt lätta att få slitmärken på och av precis vad som helst, vilket kan förvränga materialets naturliga patina.

Så fort du märker att skorna har fått en fläck på sig är det viktigaste att noggrant utföra en rengöring på de fläckar som har uppstått.

 

Så här gör du

 1. Gör en blandning med lite flytande diskmedel och vatten i en skål. Doppa en mikrofiberduk i blandningen och använd den för att försiktigt tvätta bort synlig smuts och saltfläckar från skons yta.
 1. Tillsätt bakpulver till blandningen från steg 1, och blanda den med en använd tandborste om du använder den eller en borste med lämplig borst för läder. Använd tandborsten för att skrubba skosulorna tills du inte ser någon smuts igen. Torka sedan av tvål och smuts med mikrofiberduken, eller skölj försiktigt bort det under diskhon.
 1. En genialisk idé vi har kommit på är att man kan använda fönsterputs för att göra skorna blankare! Spraya produkten antingen direkt på skon eller på en mikrofiberduk, polera den sedan och torka den torr.
 1. Gör samma sak med den andra skon och låt dem torka helt, men skugga dem från direkt solljus och värme.

 

Mockaskor

Mockasneakers, eller mocka, är en av de mest frustrerande skorna att försöka bevara kvaliteten på. Mocka saknar den yttre skyddsbarriären av läder vilket ger den sammetslena känslan av skorna, men det öppnar för att den också blir väldigt sårbar för ett hav av otäcka olyckor man kan råka ut för när man går med dem. För att göra saken värre är mocka också ganska tålig mot rengöring.

Om du inte har gjort det, så skulle det vara klokt att investera i en borste speciellt lämplig för mocka. Var bara försiktig med borstningen då du inte blir för aggressiv, men borsten kan göra underverk för att rengöra ytan.

En annan sak du kan investera i är ett suede suede. Du trycker radergummit mot fläcken och gnuggar och manipulerar det tills fläcken försvinner. När du är klar, ta en ren trasa för att ta bort eventuella rester som kom från rengöringen.

Om skorna fortfarande inte har blivit rengjorda av de två fonder du investerat i eller bara inte vill investera i det, då kan du ta till vit vinäger.

 

Så här gör du

 1. Applicera lite av den vita vinägern på en ren trasa innan du försiktigt blötlägger trasan på fläcken. Du behöver inte mycket av vinägern, så applicera så lite som möjligt.
 2. Tvätta fläcken försiktigt med trasan som har vit vinäger på.
 3. När du har lyckats tvätta bort fläcken, rengör området med en vattenångad trasa eller handduk och låt den lufttorka.

 

Hur du håller dina skor rena

Nu när du har fått en riktig introduktion till hur man rengör sneakers kan vi sammanfatta guiden med några enkla tips för att hålla dem rena.

 1. Punktkolla skorna din varje gång du kommer hem. Det kan tyckas vara en onödig och tröttsam extra sak att göra, men om du har kontroll över hur dina skor känns innan du lägger undan dem kan du behålla deras kvalitet.
 2. Det är superviktigt attrengör fläckar omedelbart när du märker dem. Grus, jord och andra klibbiga saker du stöter på kan vara enklast att få rena direkt då de kommer i kontakt med dina skor, så försök göra något åt det så snart som möjligt, även om allt du har tillgängligt är lite tvål och vatten på toalett i baren.
 3. Sist men inte minst,applicera medel som skapar en skyddande barriär när det är nödvändigt. Alla skovarianter behöver inte sprayas eller gnidas in, men det är framför allt läder och mocka som kommer att njuta av lite extra kärlek. Kom ihåg att impregnera dina skor.
 4. Du impregnerar läderskor med vax. Mocka / Nubuck eller andra skor som sneakers och sneakers; använder du spray. Tänk på att tvätta skorna och låt dem lufttorka om de inte är helt nya innan du impregnerar, så att impregneringen blir ett fräscht och skyddande lager.
Tillbaka till blogg