Vaske hvite sko

Hur tvättar jag skor?

 

Att tvätta skor är något som många kanske inte tänker på som en nödvändig sak att göra ibland när man ofta bär samma skor om och om igen. Det kan också vara så att du tycker att skor är i nivå med kläder och att du säkert bara kan slänga in skorna tvättmaskinen för att göra dem rena igen. Det som ofta händer då är att man kan förstöra de känsliga medlen som har använts för att sätta ihop skon och i värsta fall förvränga skorna helt.

Så om du verkligen tänker tvätta dina skor i tvättmaskinen, gör det försiktigt och håll dem borta från torktumlaren. Lägg skorna i örngott, använd kallt vatten, mycket lite tvättmedel, om du tvättar helt vita skor använd blekmedel istället, och med låg eller ingen centrifugering och låt dem lufttorka. På nytt, Nej torktumlare ! Dessutom kommer vi att förklara hur du kan tvätta för hand så att du undviker att förstöra ditt favoritpar.

 

Allmänna tips

Här är några allmänna tips för att bevara utseendet och kvaliteten på dina skor innan vi går direkt in i hur du tvättar dem. De är väldigt enkla och kan snabbt bli en trevlig liten rutin när du kommer hem. Det är alltid bäst att ta hand om dessa steg så tidigt som möjligt så att du förhindrar att det blir väldigt svårt att få dem rena igen.

Steg 1 - Tvätta bort synlig smuts. Utvärdera tiden du har att göra det och använd en ren handduk, en begagnad tandborste som du har funderat på att slänga eller om du verkligen har det dåligt; dina händer.

Precis som med dina tänder är det viktigt att ta bort smuts på dina skor så att smärtan inte blir värre - det sparar dig framtida problem och huvudvärk.

Steg 2 -Nästa sak du kan göra är att ta bort eventuell kvarvarande smuts som kom från en resa utanför; om du bara tog en promenad till affären där vägen är ren - du kommer bli förvånad över hur mycket som kan fastna under skon.
 
Skölj skorna med en våt handduk eller en koncentrerad vattenstråle; till exempel under handfatet eller duschhuvudet om du är noggrann nog. Det är särskilt trevligt att göra det om du har varit på en joggingtur i skogen där det är blött och lerigt.
 
Steg 3 -Sist men inte minst, rengör de stora och synliga fläckarna. Om du har lyckats få stora fläckar på skon och det är nyligen; det kommer förmodligen att vara möjligt att ta bort det om du är snabb nog att applicera en tvål- och vattenblandning på fläcken.
 

Vilken typ av produkter du kan använda för detta beror på skon och vi kommer att gå djupare in på hur du kan bli av med svåra fläckar och märken senare i artikeln.

Du kommer att gå långt med de andra allmänna tipsen, men det är viktigt att vara försiktig med de olika materialen skorna har och det kräver lite mer uppmärksamhet från dig om du måste rengöra dem ytterligare. Vidare kommer vi att guida dig genom hur du tvättar stickat, mesh, duk, läder, syntetiskt läder och mocka läderskor .

 

Stickade skor och meshskor

Även kallad sticka , eller stickade skor, som kan beskrivas som andningsbara med ett meshliknande utseende. Det har varit en stor trend på sistone att gå med stickade sneakers, men problemet är att de också är lätta att bli smutsiga. Till skillnad från andra material som finns i skor är stickade material mycket porösa till sin natur; med andra ord försedda med porer och öppningar. Det vill säga att det drar till sig lera, smuts, svett och allt som älskar att suga in i materialet, och som ofta kan konstateras vara omöjligt att rengöra.

Maska skor har samma problem som stickade skor eftersom de båda är gjorda av ett andningsbart material, smuts och annan smuts fastnar i nätet runt skon när du till exempel är på en joggingtur eller tränar. Skillnaden mellan mesh och stickat är å andra sidan att meshskor vanligtvis är gjorda av syntetmaterial som polyester eller nylon och sedan tål en mer noggrann rengöring.

Våra löparskor är av ett nätmaterial och vi har kommit fram till att det tål tvättmaskinen så länge du tar bort skosnören och innersulanoch ställer tvättmaskinen på 30 grader med låg centrifugering. De vita skorna är gjorda så att de behåller den vita färgen längre. Men om du vill vara mer försiktig, följ råden nedan.

Hvordan vaske joggesko

Med denna guide gör vi det omöjliga möjligt. Även om stickade och meshskor kräver mycket kärlek, betyder det inte att de inte kan förvandlas till sitt ursprungliga tillstånd - de behöver bara lite extra tålamod och ömhet.

Så här gör du

Medstickad skor måste du vara mycket försiktig, de är mjuka och formbara vilket gör dem mer sköra till skillnad från en nylonblandning eller andra material. Det betyder att borstningen är fy-fy och blir för grov för tyget, så du måste använda en mjuk trasa eller mikrofiberduk för att ta bort fläckarna.

 1. När det gäller rengöringsprodukter måste du också vara försiktig. Kemikalierna i tvättmedel kan vara för kraftfulla för tyget. Använd istället mild duschgel.
 2. Täck området du vill tvätta med tvålen och blötlägg det med kallt vatten
 3. Gnugga det försiktigt med trasan du har tills fläcken har lyfts ut ur tyget.
 4. Ta bort tvålresten med en våt handduk och låt den lufttorka.

Medmaska,starkare material som nylon och polyester kan ha använts och det blir då möjligt att använda en borste om du har den tillgänglig eller en begagnad tandborste. Det varierar också om skorna är mjuka eller hårda; så om du går för tandborste, använd mjuka borstar för mjuka skor och hårda borstar för hårda skor.

 1. Du känner din sko bäst, så välj rätt borste - mjuk för mjuk och hård för hård.
 2. Borsta bort smuts och smuts som du har på skon.
 3. Blanda 1 del bakpulver / bikarbonat med 1 del ättika och blötlägg blandningen på de smutsiga områdena eller fläckarna i cirka 15 minuter.
 4. Efter 15 minuter, skrubbaförsiktig område du täckte i några minuter innan du slutligen använder en mjuk och våt trasa för att tvätta och torka av den.
Svarte joggesko

Skor i syntetläder

Material i syntetiska läderskor håller inte fläckar så tätt som det gör med nylon / polyester mesh och mer förlåtande än äkta läderskor, så svårighetsgraden att tvätta dina syntetskor är lyckligtvis mycket lättare. Förhoppningsvis kommer du att märka att smuts och smuts lätt lyfter när du börjar rengöra dem.

 

Så här gör du

 1. Blanda en blandning med varmt vatten och lite milt tvättmedel
 2. Ta en ren trasa och blötlägg den i blandningen innan du börjar tvätta bort och blötlägga de smutsiga områdena på din sko.
 3. Efter blötläggning av de smutsiga områdena, skrubba dem försiktigt med en borste eller tandborste i några minuter.
 4. Torka sedan skorna rena med en mjuk och våt trasa för att ta bort tvålrester och låt skorna lufttorka.

 

Canvas sneakers

Dukskor är dock mindre förlåtande och är lättare att bli smutsiga än de syntetiska läderskorna, men de gör upp för att de är mycket hållbara eller hållbara. Som sagt, då blir det möjligt att rengöra skorna med tvättmaskinen din;

var bara försiktig och se till att du föredrar att lägga dem i örngott och låt det köra på ett känsligt program med kallt vatten och mycket lite tvättmedel, och om skorna är helt vita kan du tillsätta blekmedel och tappa tvättmedlet. Ta ut dem när de är klara och låt dem lufttorka. Men det är alltid bäst att tvätta skorna för hand, eftersom du kommer att ha mer kontroll över vad som går vart.

Hur man gör det för hand

 1. Gör en blandning som innehåller lika mycket bakpulver och varmt vatten.
 2. Hitta den gamla goda, och använda eller en ny speciellt för skor, tandborsten och doppa den i blandningen du blandade ihop.
 3. Skrubba sedan fläckar och smuts som har hamnat på skorna med tandborsten tills den är ren.
 4. Låt skorna torka med den blandning du fortfarande skrubbar i innan du tvättar bort bakpulverblandningen som har torkat in och blivit hård med en fuktig trasa. 

 

Lär dig skor

Läder kan vara ett fantastiskt material som kan göra bra för en outfit, men det kan också skapa stor frustration och huvudvärk när du rengör plaggen. Du kan enkelt få några fläckar på läderskorna och de är väldigt lätta att få på och av nästan vad som helst, vilket kan förvränga materialets naturliga patina.

Så snart du märker att skorna har fläckar är det viktigaste att noggrant rengöra fläckarna som har inträffat.

 

Så här gör du

 1. Gör en blandning med lite flytande tvättmedel och vatten i en skål. Doppa en mikrofiberduk i blandningen och använd den för att försiktigt tvätta bort synlig smuts och saltfläckar från skons yta.
 1. Tillsätt bakpulver till blandningen från steg 1, och blanda den med en använd tandborste om du använder den eller en borste med en lämplig borste för läder. Använd tandborsten för att skrubba skosulorna tills du inte ser någon smuts igen. Torka sedan av tvål och smuts med mikrofiberduken eller skölj försiktigt av det under diskbänken.
 1. En genial idé vi har kommit på är att du kan använda fönsterputs för att göra skorna blankare! Spraya produkten antingen direkt på skon eller på en mikrofiberduk, polera sedan och torka av den.
 1. Gör samma sak med den andra skon och låt dem torka helt, men skugga dem från direkt solljus och värme.

 

Skinn i mocka

Mocka sneakers, eller mocka, är en av de mest frustrerande skor att försöka bevara kvaliteten på. Mocka saknar den yttre skyddande barriären av läder som ger det skonas flätiga känsla, men det öppnar upp för att det också blir mycket sårbart för ett hav av otäcka olyckor du kan stöta på när du går med dem. För att göra saken värre är mocka också ganska motståndskraftig mot rengöring.

Om du inte har gjort det, skulle det vara klokt att investera i en borste som är särskilt lämplig för mocka. Var bara försiktig med borstningen eftersom du inte kommer att vara för aggressiv, men borsten kan göra underverk för att rengöra ytan.

En annan sak du kan investera i är en suddgummi. Du trycker suddgummit mot fläcken och gnuggar och manipulerar det tills fläcken försvinner. När du är klar, ta en ren trasa för att ta bort eventuella rester från rengöringen.

Om skorna fortfarande inte har rengjorts av de två fonderna du investerade i eller bara inte vill investera i det, kan du ta till vit vinäger.

 

Så här gör du

 1. Applicera lite av den vita vinägern på en ren trasa innan du försiktigt blöter trasan på fläcken. Du behöver inte mycket av vinägern, så applicera så lite som möjligt.
 2. Tvätta fläcken försiktigt med trasan som har vit vinäger på sig.
 3. När du har lyckats bli av med fläcken, rengör området med en ångad trasa eller handduk och låt det lufttorka.

 

Hur du håller dina skor rena

Nu när du har en riktig introduktion till hur du rengör sneakers kan vi sammanfatta guiden med några enkla tips för att hålla dem rena.

 1. Kontrollera skorna din varje gång du kommer hem. Det kan verka som en onödig och tröttsam extra sak att göra, men om du har kontroll över hur dina skor känns innan du lägger undan dem kan du behålla deras kvalitet.
 2. Det är superviktigt attrengör fläckar omedelbart när du märker dem. Grus, jord och andra klibbiga saker du stöter på kan vara lättast att rensas omedelbart när de kommer i kontakt med dina skor, så försök att göra något åt det så snart som möjligt, även om du har tillgängliga är lite tvål och vatten på toalett i baren.
 3. Sist men inte minst,applicera medel som skapar en skyddande barriär när det är nödvändigt. Alla skovarianter behöver inte sprayas eller gnidas in, men det är särskilt läder och mocka som kommer att njuta av lite extra kärlek. Kom ihåg att impregnera dina skor.
 4. Du impregnerar läderskor med vax. Mocka / Nubuck eller andra skor som sneakers och sneakers; använder du spray. Kom ihåg att tvätta skorna och låt dem lufttorka om de inte är helt nya innan du impregnerar, så att impregneringen blir ett fräscht och skyddande lager.

hvite sneakers

Tillbaka till blogg