Ansiktsdrag

Face Pulls är en utmärkt övning för att stärka övre delen av ryggen, axlarna och speciellt de **bakre deltoiderna**. Denna övning rekommenderas starkt för att förbättra hållningen och axelstabiliteten, eftersom den motverkar effekterna av framåtrundade axlar orsakade av långvarigt sittande eller dålig hållning. Face Pulls används ofta i rehabiliteringsmiljöer, såväl som i styrketräningsrutiner.

Rätt form och teknik

Följ dessa steg för att säkerställa korrekt form när du gör en ansiktsdragning:

  1. Ställ in kabelmaskinen : Fäst ett rephandtag på kabelmaskinen och justera det till bröst- eller ansiktshöjd.
  2. Ta tag i repet : Stå vänd mot maskinen med en axelbrett ställning. Ta tag i repet med båda händerna med ett neutralt grepp (handflatorna vända mot varandra).
  3. Placera din kropp : Ta ett litet steg bakåt så att det blir spänning i kabeln. Engagera din kärna och håll bröstet uppe.
  4. Dra repet mot ansiktet : Led rörelsen med armbågarna, dra repet mot pannan samtidigt som du håller överarmarna parallella med marken. Dina armbågar ska flacka utåt och dina skulderblad ska dras tillbaka (klämma ihop).
  5. Återgå till startposition : Förläng armarna långsamt tillbaka till startpositionen samtidigt som du behåller kontrollen.

Upprepa för önskat antal reps. Kom ihåg att hålla dina rörelser kontrollerade och undvik att använda momentum.

Vanliga misstag

Här är några vanliga misstag som människor gör när de utför ansiktsdrag:

  • Att utvidga armbågarna för brett : Även om armbågarna ska vara lätt utvidgade, kan överutvidgning orsaka belastning på axlarna. Håll armbågarna i linje med dina axlar.
  • Att luta sig tillbaka för mycket : Vissa människor lutar sig för mycket tillbaka, vilket gör övningen mindre effektiv. Behåll en stabil, upprätt hållning under hela rörelsen.
  • Använda momentum : Undvik att dra för snabbt och lita på momentum. Håll rörelsen långsam och kontrollerad för att helt engagera musklerna.

Ändringar och variationer

Om du är nybörjare eller letar efter varianter, prova följande:

  • Resistance band face pull : Använd ett motståndsband istället för en kabelmaskin. Förankra bandet i ansiktshöjd och följ samma rörelsemönster. Detta är ett bra alternativ för hemmaträning.
  • Sittande ansiktsdrag : Sitt på en bänk för att minska chansen att använda momentum, fokusera helt på din överkropp och form.
  • Enarms ansiktsdrag : Utför övningen en arm i taget för att öka svårigheten och arbeta på muskelobalanser.

Rep Ranges och Sets

En bra utgångspunkt för ansiktsdrag är 3 set med 12-15 reps. Detta gör att du kan fokusera på form och muskelaktivering. Om du är mer avancerad kan du öka vikten och sikta på 8-10 reps per set.

Andningstips

Fokusera på att andas ut när du drar repet mot ansiktet och andas in när du återgår till startpositionen. Detta hjälper till att stabilisera din kärna och behålla kontrollen under hela rörelsen.

Videodemonstrationer

Den här videon erbjuder en kvinnlig demonstration av hur man utför en ansiktsdragning korrekt, med uppmärksamhet på hållning och form.

Ett annat alternativ att överväga är sittande ansiktsdrag, som hjälper till att eliminera momentum och fokusera mer på muskelengagemang.

Tillbaka till blogg