meditasjon og mindfulness hvordan meditere

Meditation och Mindfulness

Livet är fyllt av distraktioner och stimulans. Allt de flesta av oss ibland vill är att hitta ett sätt att lugna ner saker och ting och att kunna stanna upp för en stunds tystnad. Meditation är tänkt att hjälpa dig att vara mer närvarande i omgivningen och i dig själv. Du kan meditera ensam eller du kan meditera med andra, huvudpoängen är att ta några minuter för dig själv i fullständig tystnad och lugn.

Ibland kan man inte tänka på saker, ibland måste man bara ta sig tid att vara, låta sina tankar och känslor flöda lugnt utan att ge dem motstånd. Detta är praktiken av mindfulness.

Turjakke for mindfulness naturtur  Løpesko for løpetur meditering i skogen

Vad är meditation 

Meditation är en mental praktik där målet kan vara att uppnå fysiskt och mentalt välbefinnande, ökad mental kapacitet, utökad medvetenhet eller andlig insikt. Meditation utfördes ursprungligen som en religiös praktik som är mest känd inom hinduismen och buddhismen. Buddhistisk meditation är ofta vad vi förknippar med själva utövandet av meditation. Syftet med traditionell buddhistisk meditation är att observera kroppens funktioner och tankar, och målet är ofta att uppnå uppvaknande.

I modern tid utanför den religiösa ramen utförs meditation ofta mot stress, mot ångest, bättre sömn och för läkning av kropp och själ. Ändå är dessa metoder som Transcendental Meditation, Acem Meditation och Scandinavian Yoga and Meditation School ofta inspirerade av buddhistisk meditation. Flera moderna meditationstekniker har utvecklats på senare tid, men den som har blomstrat allra mest på senare tid är mindfulness. En praxis som fortsätter tekniker som har sitt ursprung i religiösa traditioner i en västerländsk vetenskaplig ram. Mindfulness tekniker har därför undersökts och utövandet av dessa tekniker har visat sig ha en positiv effekt på vår hälsa.

Power sports BH for meditasjon  Power sports BH for mindfulness øvelser

Olika typer av meditation

Meditation brukar skiljas mellan koncentrationstekniker och letiketttekniker.

Koncentrationstekniker innebär att utövaren uppmärksammar ett specifikt föremål, såsom andningen, som man ofta är van vid att göra under utövandet av yoga. Sådana tekniker involverar ofta mantrameditation. Under religion är mantra heliga eller kraftfulla meningar. Meningarna används i meditation för att kontrollera sinnet och för att åkalla gudar. I modern praktik kan det vara korta meningar med fina och motiverande ord som passar din nuvarande situation som du själv upprepar under passet för att finna lugn och tröst.

Vakanstekniker Men tekniker är avsedda att öppna upp tankar och känslor. Under dessa typer av tekniker finner man mindfulness. Vissa former av meditation har en kombination av dessa två tekniker.

Meditation kan också användas vid fysisk aktivitet. Meditation kan ofta vara en komponent i vissa former av modern yoga till exempel. Dynamisk meditation är en sådan meditationsteknik som kombinerar fysiska och mentala övningar. Här sammanförs andningsövningar, dans och mentalt fokus för att uppnå förändrade medvetandetillstånd.

Meditasjon gjennom tur i naturen  Mindfulness gjennom tur i naturen

Hur man mediterar?

Det finns många sätt att meditera på, som nämnts ovan. Men det vanligaste och enklaste sättet att utöva meditation till att börja med är att följa dessa 5 enkla steg:

 

1. Plats

Hitta en lugn och bekväm plats där du inte kommer att bli störd, och som du kan återvända till för vidare meditation framöver. Detta kan vara i vardagsrummet eller i sovrummet. Gör vad du behöver göra för att göra din plats till en plats som ger dig goda känslor och lugn i kropp och själ.

2. Tid

Det har visat sig att det är lättare att behålla en vana om man gör det till en rutin, alltså genom att göra det samtidigt varje gång. Fundera på om du vill börja dagen med några minuters meditation, avsluta dagen med några minuters meditation för bättre sömn, eller lindra stress genom att avsätta några minuter för meditation mitt på dagen.

Längd

Det är bäst att börja träna meditation och mindfulness med 5 - 10 minuter varje gång för att vänja sig vid och bekväm med övningarna. Eftersom det faller sig naturligt för dig kan tiden förlängas efter behov. Lägg gärna en timme på telefonen för att hålla koll på tiden, och många gillar att ha behagliga naturljud som fågelkvitter eller vågor i bakgrunden för bättre inlevelse.

4. Sittställning

För att hitta en bekväm sittställning kan du hitta en kudde eller en filt att sitta på. Många väljer den klassiska positionen med benen i kors och händerna i fången, men här finns inget definitivt svar, bara fantasin sätter gränser. Det viktigaste är att du sitter bra och kan sitta i samma position under hela meditationens längd.

5. Teknik

Du väljer själv om du vill hålla ögonen öppna eller stängda. Det viktigaste är att synen inte stör fokus inåt under meditationen. Andas in lugnt genom näsan, andas lugnt till halsen, till lungorna och ända ner till buken. Lägg gärna en hand på magen i början för att verkligen känna att den är fylld med luft. Andas ut lugnt och känn med handen att luften lämnar magen. Räkna gärna till 4 när du andas in och igen till 4 när du andas ut. Om du tappar räkningen eller om ditt sinne börjar vandra, vilket är ganska normalt och kommer att hända, kan du lugnt återföra fokus till ditt andetag och försöka igen.    

 

Guidad meditation

Guidad meditation är ofta att föredra för nybörjare när de börjar träna meditation och mindfulness. Guidad meditation är där du följer en röst genom hela övningen och låter dem guida och ofta guida dig genom en resa genom sinnet. Detta är ett enkelt sätt att meditera eftersom du får något att fokusera på genom meditation och vandringen av störande tankar minimeras.

Det finns många guidade meditationer att hitta på YouTube, även på norska.

Det finns även alternativ utanför YouTube genom att ladda ner och använda meditationsappar som HeadSpace eller 10% Happier. Dessa ger ett urval av guidade meditationsövningar och möjligheten att logga övningar och upprätthålla rutinen för daglig meditation. Sådana appar kommer också ofta att kunna ge skräddarsydd meditation för olika ändamål, oavsett om det är för bättre sömn, mindre stress eller ökat självförtroende och kontroll. 

Mindfulness

Mindfulness är "uppmärksam närvaro i nuet" och påminner mycket om traditionell meditation, men med modern marknadsföring används ofta som behandling inom psykisk hälsa inom hälso- och sjukvården och frikopplad från religion så att den kan användas på och av alla oavsett liv vyer. Apparna HeadSpace och 10% Happier definieras som mindfulness-appar just för att de är tänkta som avlastning och träning för alla som vill testa teknikerna för att förbättra sina egna liv.

Teknikerna för mindfulness är ungefär desamma som de som finns i meditation, men syftet med att utöva mindfulness blir en mer generell förbättring av ens egen mentala hälsa än att vilja uppnå en gudomlig uppenbarelse.

Tillbaka till blogg