Hva er pronasjon

Vad är pronation, underpronation och överpronation?

Pronation

Vår kropp har ett eget system för att absorbera stötar, och det kallas pronation. Det är en rullande rörelse som sker när vi sätter foten i marken, normalt börjar den på utsidan av hälen och rullar sedan fram mot stortån. Det är en viktig funktion i vår kropp som är designad för att fördela belastningen som foten utsätts för. 

löparskor med bra dämpning för underpronation

Det faktum att vi överpronerar eller överupinerar är vanligtvis något vi föds med, och det är viktigt att komma ihåg att detta är helt naturligt. Av någon anledning är vissa födda starkare på vissa sätt och i vissa områden än andra, vilket kan leda till problem. Man kan få en rad skador som uppstår på grund av felaktiga skor för den typ av pronation man har. Ett sätt att ta reda på vad som passar dig bäst är att prova olika skor och känna vad som är mest bekvämt för dina fötter. 

Överpronation

Vid överpronation kommer du att märka att insidan av foten vid ankeln har en överdriven inåtrörelse när den träffar marken vid gång eller löpning. Men när du sitter bekvämt kommer den överpronerade foten att se helt normal ut. 

Med andra ord, förändringen i foten syns bara när man lägger vikt på den, och fotens situation förändras mindre när det finns stöd under foten, som till exempel mjuka underlag som mattor. Problemet med överpronation är hur lång tid foten stannar i pronationsrörelsen och hur djupt den går; vilket hindrar foten från att fortsätta rörelsen och återgå till supination. 

Varje steg vi tar när vi överpronerar leder till en obalans i kroppen och ytterligare en överdriven förslitning på senor, leder, muskler och ligament. 

Typiska symptom som kan upplevas med överpronerade fötter inkluderar: 

  • Plantar fasciit / hälsporre
  • Achilles tendinit
  • Smärta i fotsulan
  • Ryggproblem 
  • Skoskav
  • Knäsmärta

Hur du kan kontrollera hemma om du kanske har överpronation i foten kommer vi att förklara senare i artikeln. 

Underpronation

Vid underpronation kan dina fötter vara stela och ha en högre hålfot. I vissa fall kan det vara så att endast hälen och tårna kommer i kontakt med underlaget. Belastningen kommer då att vara överdriven i jämförelse med dem som har en mer normal pronation. Det betyder att en person med underpronerade fötter verkligen behöver en bra mängd dämpning för att undvika att belastningen leder till skador. 

Anledningen till att dina fötter kan ha supination är vanligtvis medfödd, men det kan också orsakas av en svaghet i vissa muskler i foten, ankeln eller benet - svagheten kan vara ett resultat av: 

  • Felaktiga skor
  • En feljustering i kroppen
  • Eller en skada som du har fått i foten som skapade problem för muskler eller senor

En fot som är överdrivet supinerad kommer inte att kunna anpassa sig till det underlag den går på, och muskler och ben runt foten måste arbeta hårdare för att bibehålla balansen. Med tiden kommer detta att skapa spänningar i olika delar av kroppen, inklusive vader, knän, höfter och rygg - och kommer att leda till skador. För att förklara det enkelt, är det som att sätta en pinne i hjulet för hela kroppen och det kommer att leda till feljusteringar och skador om problemet inte korrigeras. 

Precis som vid överpronation, kommer du att kunna märka om du har denna typ av pronation när du lägger vikt på foten. Till skillnad från överpronation kommer de som underpronerar att se att foten vinklar utåt. 

Vad du kan göra själv:

  • Använd skor som ger extra bra dämpning och möjligen extra stöd i längdbågen på din fot.
  • Försök att undvika högklackade skor och skor med tunnare sulor. Om du har skor med tunn sula, köp en inläggssula som kan ge lite extra stöd.
  • Försök att undvika att gå och springa på hårda underlag som betonggolv, eftersom foten trivs bättre på mjuka underlag. Detta för att underlätta stimuleringen av fotens muskulatur och ledfunktion. Om du arbetar på sjukhus eller liknande med hårda underlag, investera i skor med bra dämpning så att hälen inte slits ut. 

Så här kontrollerar du det själv 

Vägledning för överpronation:

Ett snabbt och enkelt sätt att se om du överpronerar är att titta på undersidan av de skor du vanligtvis använder och se var du har mest slitage. Om största delen av slitaget är på insidan av sulan nära hälen och nära stortån, finns det stor sannolikhet att du överpronerar. Du kan också märka att dina skor lutar inåt om du tittar på dem på en plan yta. 

Nästa steg är att ta av dig strumporna och titta på dina bara fötter. Har du en låg hålfot eller platta fötter? Det kan vara ett annat tecken på att du överpronerar.

De som överpronerar märker också flera symptom;

  • Smärta i hälen eller hålfoten
  • Platta fötter
  • Hård hud
  • Smärta i knä, höft eller rygg
  • Hammartå 

Ett annat intressant sätt att kontrollera om du överpronerar är att titta på framsidan av ditt ben. Följ benet från knäet hela vägen till din ankel. Om det lutar mot insidan av foten, kan det vara att du överpronerar. Idealt sett bör benet peka mot lilltån eller tån bredvid.

Vägledning för underpronation:

Du kan använda följande metoder för att undersöka själv hemma om du har överdriven supination, ett annat ord för underpronation, i dina fötter:

Precis som vid överpronation kan du kontrollera dina skor för var du upplever mest slitage. Normalt slitage på skor går från utsidan av kanten på hälen in mot mitten av skon. Om det istället visar sig att din sko har mer slitage på den yttre kanten av sulan, kan du vara en som supinerar. 

Nästa steg är återigen att ta av dig strumporna och titta på dina bara fötter. Men denna gång vill vi att du ska göra dina fötter våta. Gör det och med all din vikt, trampa på en yta där du lätt kan se ditt fotavtryck; du kan också använda brunt eller mörkt papper eller liknande så att det blir synligt.

Om ungefär hälften av hålfoten syns, har du förmodligen normal pronation. Om det däremot visar sig att mycket lite eller inga tecken på hålfoten är synliga, har du sannolikt underpronation. 

Löparskor och överpronation

De som har överpronation i foten kommer att föredra skor med bra dämpning och stöd för att motverka överdriven belastning och förebygga skador. Våra löparskor har utmärkt dämpning och ger det stöd dina fötter behöver om du överpronerar. Kolla in våra löparskor!

Vill du läsa mer om skor lämpliga för träning? Kolla in vår artikel om hur du hittar rätt skor för arbete och träning!

Tillbaka till blogg