Treningssko i svart og hvit

Hur man väljer rätt löparskor

Löparskor kan vara avgörande för en bra löpupplevelse. I den här artikeln får du råd om vad du bör tänka på när du väljer löparskor och vad som är skillnaden mellan Endorphin RX1 och Ventdry RX1.

Löparskor för löpband och asfalt eller terräng?

Både asfalt och löpband är hårda ytor som kräver skor med bra dämpning för att undvika skador. Dessa ytor är plana och kräver inga skor med fast grepp. Det är snarare så att yttersulan på löparskor lämpliga för löpband och asfalt ska vara platt eftersom det säkerställer en smidig löpupplevelse.

Att springa i terräng kräver skor som har en robust yta som tål både vatten och lera. Yttersulan ska ha ett bra grepp då den ska se till att du kan köra över både kvistar och stenar utan att halka eller trampa på dem. Sulan är ofta något lägre än på löparskor lämpliga för löpband och asfalt för att säkerställa bättre kontakt med underlaget.

Läs mer:Hur du kör rätt


Dämpning och vikt på löparskor

Löparskor har generellt blivit lättare de senaste åren och fjäderlätta skor har blivit väldigt populära. En lätt löparsko kan kännas mer responsiv och snabbare att springa i. Den här typen av löparskor har ofta en tjock sula som är fjäderlätt men ger bra dämpning. En tyngre terränglöparsko ger ofta ett bättre grepp och har en mer rejäl sula som tål ett mer robust underlag. Denna typ av sko har en lägre sula som ger bra kontakt med underlaget. När du väljer löparskor bör du först och främst bestämma dig för vilket ändamål skorna ska användas till om det är långdistans eller intervaller. Kort sagt handlar det om vilken typ av löpare du är, hur långt du springer och var du springer.

Endorfin RX1 VS Endorfin Ventdry RX1

Endorfin RX1 Ventdry RX1
Lämplig för löpband och asfalt
  Lämplig för löpning i terräng
   Chunky sula som ger bra dämpning
    Rejäl sula med bra grepp
     Meshmaterial som andas
      Vattenavvisande
       Släpp 10 mm
        Släpp 10 mm

         Endorfin RX1 skor

         Lätta träningsskor med tjocka sulor utvecklade för löpning på löpband och asfalt. Löparskorna har ett ventilerande meshmaterial som ser till att du varken känner dig kladdig eller svettig när du springer på hög intensitet. Skorna går att tvätta och är gjorda så att de behåller sin vita färg längre.

         Vita löparskor med bra stabilitet


         Ventdry RX1 skor

         Vattenavvisande löparskor med rejäl sula som ger bra grepp i tuff terräng. Den rejäla sulan ser till att du kan trampa på kvistar eller stenar medan du halkar eller skadar dig under löpningen. Dessa skor är något tyngre än Endorphin RX1 då sulan är mer robust och gjord för att klara krävande terräng.

         Tillbaka till blogg