Bytte løpesko, fritidssko eller joggesko

Fem tecken på när du bör byta löparskor

Alla skor kommer att försämras med tiden, även om du inte har använt dem på länge. Det finns en gyllene tumregel om att löparskor håller i cirka 1000 km +/- 200 km. Detta varierar självklart från sko till sko och hur mycket eller lite de har använts. I den här artikeln ska vi ge dig några råd om slitage som kan förekomma på skorna och bedömningar du kan göra om att byta ut dina löparskor.

1. Du minns inte när du senast köpte nya löparskor

Skor har en livslängd som vi vanligtvis mäter i kilometer, men även oanvända skor kan försämras över ett år eller två. Skummet som utgör den mest kritiska delen av skons dämpning kommer att brytas ner och bli mindre responsivt och "livligt" med tiden. Även vid sporadisk användning rekommenderas det att du uppdaterar dina löparskor en gång om året och vid regelbunden användning varje 3-6 månader.

Vita löparskor med bra dämpning

Våra skor på Famme har en kraftig yttersula gjord av lättare EVA skum, och i kombination med innersulan från Ortholite har den en formidabel livslängd. Den noggrant utformade blandningen av dess olika egenskaper har gjort den till en otroligt bra löparsko. Ta en titt på de recensioner vi har fått om dem på vår produktsida.

2. Dina skor har fler rynkor än dina fötter efter ett långt bad

En av de bästa visuella indikatorerna på skons slitage är komprimeringen av mellansulans skum. Skum som har förlorat sin respons kommer att ha horisontella rynkor och se "krossat" ut.

Detta är en bättre indikator än gummiyttersulan på skorna - vissa löpare och vandrare sliter igenom delar av gummit på mindre än 150 kilometer på grund av friktionen som skorna och fötterna upplever.

3. Övre och inre slitage

Se efter hål eller ovanligt slitage. De är indikatorer på att skorna är överanvända och bör bytas ut.

Även om de flesta inte behöver byta ut sina skor var sjätte månad är det en bra idé att granska dem noggrant efter sex månaders användning. Detta ger dig en bra indikation på hur snabbt dina skor slits ut.

4. Slitage på yttersulan

Titta på undersidan av din sko; om sulan är extremt sliten på ett område är det troligtvis dags att ersätta dem.

Sätt skon på en plan, jämn yta i ögonhöjd. De flesta skor ska sitta jämnt, utan att luta eller gunga. Om nabbarna (gummisektionerna) på yttersulan är mer slitna kan skon luta eller gunga, eller till och med stå snett.

"Normalt" slitage förekommer på utsidan av hälen och jämnt över framfoten. Om du märker överdrivet slitage på andra områden kan det vara en indikation på att skon är utsliten eller att du kan behöva en annan typ av sko för dina biomekaniska behov.

5. Allt börjar göra ont

Det skulle vara något om du aldrig behövde köpa ett nytt par skor igen. Men ju längre du sträcker en skos livslängd, desto mindre stöd och dämpning kommer den att ha, vilket ger extra stress och trötthet till fötter, ben, knän och höfter.

Titta på vår artikel om pronation, överpronation och underpronation och de smärtor som kan uppstå av det.

Känns dina löparskor platta, eller har du börjat märka små irritationer vid knäna eller fötterna? Om du upplever smärta och smärtan verkar vara kopplad till skorna du använder som börjar bli gamla, kan det att byta ut dem mot ett nytt par ge en mycket behövd lindring för kroppen.

Om du tror att skorna har orsakat överbelastning och slitage i olika delar av kroppen, kommer det att vara nödvändigt att titta på förebyggande åtgärder så att smärtan inte blir värre. Titta på vår artikel om förebyggande träning.

Tips för att bevara kvaliteten

  • Håll dem torra. Efter regn eller intensiv användning som har orsakat svett, fyll dem med tidningar eller liknande papper och låt dem lufttorka. Gör bara en ytlig rengöring av smuts och liknande på dina träningsskor eller löparskor och lägg dem aldrig i tvättmaskinen. Kolla in vår artikel om du är osäker på hur du ska tvätta skor!

Våra mångsidiga skor kan dock tvättas i tvättmaskinen. Ta bort skosnören och innersulor och sätt maskinen på 30 grader med låg centrifugering. De vita skorna är utformade så att de bevarar den vita färgen längre.

  • Roter dina skor. Du kan få mer kilometer ut ur varje par skor genom att inte använda dem på följande dagar. Skummellansulan kan ta upp till 24 timmar att återhämta sig helt. Dessutom har det visat sig minska skador betydligt genom att rotera användningen mellan två olika par skor, eftersom kroppen gör små justeringar till varje par.
  • Håll dem svala. Om det inte är ett pensionerat par gymnastikskor som är avsedda för spontan användning där du förvarar ett träningskläder och skor i bilen, försök att inte förvara dina skor i en bil som kan bli extremt varm eller kall.

För skor som du använder regelbundet, rekommenderas det att förvara dem på en plats som ger dem god luftcirkulation och där de utsätts för minimalt med damm som kan lägga sig på ömtåliga material.

Tillbaka till blogg