Hvordan vaske treningstøy | vedlikehold og vask av treningstøy

Hur man tvättar träningskläder

Det är tyvärr så för vissa kläder, och speciellt träningskläder , dålig lukt kan fastna lite extra, även om den är nytvättad. Träningskläderna Din kan "lura" dig genom att börja lukt igen så fort man har flyttat. Vi kan ge dig några bra tips om hur tvätta och bevara träningskläderna du på bästa möjliga sätt.

 

Dina träningskläder är funktionella på ett sådant sätt att de håller dig torr och få dig att känna färsk och sportig. Efter ett intensivt träningspass upplever många att de inte luktar helt optimalt och svetten kan lägga sig bra i dina kläder. Om du tvättar träningskläderna på fel sätt kan det leda till att tvätten inte tar bort lukten och i många fall kan de lukta värre än tidigare. Oavsett om träningskläderna är dyra eller billiga borde inte lukten av svett kvar i tyget, och det är bara att tvätta kläderna ordentligt. Är det inte lite upprört över en av delarna iträningssetetkan inte användas på grund av dålig lukt?

Läs även:Matchande träningsset

 

Hur ofta ska jag tvätta träningskläder?

Förhoppningsvis har du lite extra krafter kvar efteråt träningen att sätta på en tvätt, för det är det bästa du kan göra för att undvika det vonde och Säker lukten fastnar i dina kläder. Det är med andra ord väldigt klokt att tvätta träningskläder så snart som möjligt efter användning. Om du av någon anledning inte har möjlighet att tvätta dem direkt bör du försöka undvika att lägga ihop den med resten av tvätten, utan hellre hänga upp dem så att de kan andas lite.

Vi rekommenderar starkt att du tvättar dina träningskläder separat så att du undviker dem missfärgning , och att lukten sprider sig till dina andra kläder.

 

Vilket tvättmedel 

Vilken sort rengöringsmedel en bärare kan ha mycket att säga till om hur länge träningskläderna håller sin kvalitet. Först och främst är det viktigt att nämna att man absolut bör undvika tvättmedel i pulverform, och det rekommenderas snarare att använda flytande tvättmedel på dina träningskläder. Det finns risk att pulvret inte tvättas ur ordentligt, vilket kan slita ut tyget. Som sagt, det finns olika tvättmedel som är designade för tvätt av träningskläder . Dagens tvättmedel klarar av att rengöra strumpbyxor vid lägre temperatur, så du behöver inte nödvändigtvis oroa dig för att kläderna inte ska bli av med svettlukten. Om träningskläderna innehåller lite ull ska det tvättas med specialtvättmedel som milo.

Du kanske vill skölja dina träningskläder kallt vatten innan du tvättar den, för att ta bort salt och andra rester som har samlats.

 

Vilket tvättprogram ska jag använda?

De flesta tvättmaskiner har en sportprogram , och det rekommenderas att använda detta eftersom det är finjusterat för träningskläder , och på så sätt tvättas plagget mer effektivt. Vissa tvättmaskiner har inte ett sådant program och då rekommenderar vi att använda syntetcykeln, då funktionen är ganska lik.

 

Hur många grader ska jag använda?

En av anledningarna till att träningskläder fortfarande luktar surt efter tvätt är för att det vanligtvis tvättas på för låg värme . Det rekommenderas alltid att kontrollera etiketten och följa tvättråd på träningskläderna. Åtsittande plagg somunderkläder ochtrikåer borde faktiskt tvättas på 60 grader för en hygienisk tvätt. Problemet är att detta kan skada tyget och vissa träningskläder är märkta med lägre temperatur. Du kommer ofta att upptäcka att det står 40 grader på strumpbyxorna, som vissa modeller bara tål 30 grader . Trots detta kommer det alltid vara säkrast att välja sportprogrammet på 40 grader eller ett syntetprogram på 30 grader med ett tvättmedel som är specifikt utvalt för träningskläder.

 

Sköljmedel och torktumlare?

Sköljmedel eller sköljmedel rekommenderas inte att ha på träningskläder då dessa kläder oftast är gjorda av mer tekniska och funktionella material som är vattenavvisande och andas . Det andningsbara materialet är finvävda tygfibrer och ett eventuellt sköljmedel kan riskera att påverka både andningsförmågan och det vattenavvisande materialet i plagget. Även om det fungerar utmärkt på vanliga kläder är det ingen bra idé att använda på träningskläder. Det största misstaget folk gör när de tvättar sina träningskläder är att använda sköljmedel, eftersom det förstärker svettlukten. Om inget annat anges i tvättråden på plagget,vi rekommenderar inte användning av sköljmedel på träningskläder.

Träningskläder ska inte in torktumlaren . Tekniska träningskläder har ofta material som andas, vattenavvisande, elastiska och stretchiga. Dessa egenskaper gör sådana kläder mycket sårbara för felaktig behandling, och det krävs inte mycket förrän man riskerar att förstöra träningsklädernas funktionalitet. Med andra ord kan hög spinn och användning av torktumlare förstöra stretchen i dina träningskläder. Av den anledningenvi rekommenderar starkt att du inte lägger dina träningskläder i torktumlaren, och låt dem hellre hänga på det där klädstället eller på en klädstreck.

   

  Hur man blir av med svettfläckar?

  Behöver hjälp med ta bort svettfläckar på dina träningskläder För att hjälpa dig med det problemet kan du läsa vår artikel ""Hur man tar bort svettfläckar och undviker synliga fläckar".

  Här är några fläckborttagningsmedel du kan använda:

  • Aceton – Detta tar bort fett, lack och plast. Var noga med att inte använda detta på acetat och triacetat och kom ihåg att det är väldigt brandfarlig .
  • Vinäger vilket är fem till sju procent - Detta kan vara till hjälp för att ta bort svettfläckar
  • Citronsyra - Kan användas som nedrustning och blekning, lös upp en tesked citronsyra per deciliter vatten.
  • Vatten – Det enklaste man kan göra är att bara använda vatten. Om det är en form av kroppsfläck, som kan vara allt från svett till äggvita, så löses detta upp med kallt vatten . Finns det fettfläckar du vill få bort, applicera då varmt vatten .

   

  Tvätta sura träningskläder

  Om träningskläderna fortfarande har en sur lukt , kan användas vinäger som sköljmedel för att få bort den sura lukten från kläderna. Du kan också lägga kläder som luktar illa i vatten tillsammans med vinäger över natten, och sedan tvätta plagget i tvättmaskinen med vanlig rengöringsmedel i efterhand.

   

  Hur du tvättar dina träningstights?

  Man bör tvättaträningstightsen efter maximalt en dags användning. Detta kommer att minska bakterie och ta bort lukter. Du kan också göra en bedömning utifrån det träningspass du har haft. Har det varit ett pass med hög intensitet och mycket svett Eller en timmes promenad Om du svettas mycket under träningspasset så är det klart att träningstightsen kan ta turen till tvättmaskinen. Tightsen kan faktiskt bli stel om du har svettats mycket. När det kommer till träning med låg intensitet och lite svett kan du göra din egen bedömning om du vill tvätta den eller använda den igen.l.

  Trots det kan även en kort promenad göra att dina strumpbyxor börjar lukta. Det finns bra tvättmedel där ute och det rekommenderas att använda något som är speciellt utvecklat för tränings- och fritidskläder som effektivt tar bort dålig lukt i tightsen.

  En sak som är viktig att tänka på är att du inte ska blanda några träningskläder med andra textilier. Detta kan skada det syntetiska tyget och öka sannolikheten för att tyget förlorar sina tekniska egenskaper, som i vårVortex 2 Tights med kompression och en högre nivå av elastan. För att läsa mer om våra tights kan du läsahanr.

   

  Bestselgende tights i khaki  hvordan vaske tightsen din
   

  Behöver du hjälp med att lista ut vilka strumpbyxor som passar dig kan du läsa vår ultimata tightsguiden.

   

  Hur man tvättar strumpor efter träning

  Hur man tvättarsockorna i tvättmaskinen beror till stor del på vad sockorna tål. De ska separeras på samma sätt som man gör med andra kläder, alltså utifrån materialet i kläderna. Om de är t.ex syntetisk , du bör ta dem i max 40 grader så att de inte skadas i för hög värme.

  Med vit strumpor , så det kan vara så att de ofta är färgade vita. Och för att bevara färgerna måste man vara försiktig med skorna man har på sig och hur smutsigt golvet man trampar på kan vara. Du bör också tvätta dem oftare och gärna på 40 grader om det intestår något annat på instruktionerna.

  Läs även:Hur man väljer de bästa strumpor för träning, ochFördelar med bambustrumpor.

  hvite ankelsokker laget av bomull  hvite tennissokker som passer perfekt til trening

   

  För hjälp och råd om hur du kan tvätta dinsko kan du läsa vår artikel "hur man tvättar skor", som ger dig en detaljerad procedur om hur du underhåller och tvättar dina skor.

  Läs även:Bra skor för arbete och träning

   

  Kom ihåg regler för underhåll av träningskläder

  En kort sammanfattning av hur du kan underhålla träningskläderna på bästa möjliga sätt och tvätta den ordentligt:

  • Undvik att lämna använda träningskläder långt före tvätt
  • Tvätta kläderna så snart som möjligt efter träning
  • Tvätta i hög temperatur om möjligt.
  • Använd inte sköljmedel
  • Undvik torktumlare
  • Använd lämpligt tvättmedel

   Tillbaka till blogg