Hvilken treningsform passer best for meg? sirkeltrening, styrketrening, HIIT og intervall

Vilket träningspass är bäst för mig?

Hur man väljer när det är så mycket annorlunda?

Om du sågVälja att träning ensam eller tillsammans med andra är träning en bra förare för ett antal fördelar för både det fysisk och mental hälsa. Träning diskriminerar ingen och det kan ske var du än befinner dig. Oavsett ålder och form – det finns en träningsform som passar alla.

Cirkelträning

Cirkelträning är en träningsform som utgår från effektivitet . Du sätter ihop olika övningar som normalt bygger på styrketräning. Skillnaden mellan vanlig styrketräning och cirkelträning är att du tar en paus först efter att du har gått igenom alla övningar i cirkeln.

Denna träningsform är vanligtvis väldigt intensiv och den ger flera fördelar. Träningspasset blir mer tidseffektiv då tar du dig igenom flera övningar på kort tid. Det kan också vara positivt för skicket din, om du väljer att rikta övningarna mot de som aktiverar stora muskelgrupper och ökar pulsen.

Det är en träningsform som enkelt kan anpassas efter individens behov, och får de som har ont om tid.

Joggesko til sirkeltreningTights til sirkeltrening Topp til sirkeltrening

Styrketräning

Styrketräning är en av de vanligaste träningsformerna och något som alla kan ha nytta av. Som vi nämnde tidigare om skillnaden mellan cirkelträning och styrketräning , en här tar en paus efter varje övning. Du kommer att vilja ta extra tid för att slutföra hela sessionen medan du kör tyngre vikter och måste då vara mer noga med att göra det rätt.

Som med de flesta träningsformer kommer styrketräning med en variationhälsofördelar för nästan hela kroppen.

Med styrketräning måste man oftast följa ett program för att man inte ska överbelasta kroppen på ett sätt. De olika programmen du väljer att följa sprids på olika sätt från 2 till 5 dagar i veckan. Om du vill läsa mer om styrketräning kan du ta en titt på vår artikel för dembästa styrkeövningarna för hela kroppen.

För att obehindrat kunna följa dem är det bäst för varje individ att ha en klar bild av hur mycket tid de kan avsätta för det. Så att det hela inte blir ett stressmoment i ditt liv.

 

Intervall och HIIT

Intervallträning och HIIT är två träningsformer som går ut på att växla mellan träningspassets intensitet.

Inuti intervallträning , man varierar mellan låg till måttlig, tillåter större variation och passar förmodligen den som vill lägga mer tid på träningspasset och ha en större träningsmängd.

Med HIIT, å andra sidan, och för att det ska betraktas som HIIT, måste du ligga på maximal intensitet när du växlar upp intensiteten. Den ska med andra ord ligga på 85-100 procent av din maxpuls.

Sømløs sports BH med dip dye  Sømløs treningstights med dip dye

De två träningsformerna som nämnts tidigare i artikeln kan jämföras med dessa, där man kan säga att HIIT passar dig som har ett mer hektiskt liv och som vill ta sig igenom ett pass snabbt, och Intervallträning är för dig som vill ta mer tid att utföra övningarna.

Båda träningsformerna är däremot krävande och vill du läsa mer om dem kan du ta en titt på artiklarna som är länkade nedan.

Så vilken träningsform passar dig bäst?

Här är fyra frågor som hjälper dig att hitta rätt träningsform för dig. Men kom ihåg att det inte finns något som kan hindra dig från att testa de många olika träningsformerna som finns och den du inte trodde skulle passa.

Vad är målet med träningen?

Vad vill du få ut av träningen. Typiska mål kan vara: Bli starkare Mjukare Bättre kondition eller gå ner i vikt Rehabilitering eller helt enkelt en god natts sömnøvn?

Vad vill du uppnå med träningen?

Det kan också vara så att det man vill få ut av träningen är att korrigera den dödtid man ibland har, att bara vara mer aktiv eller att få ut mer. Det slutar ofta med att du har kul när du hittar rätt träningsform.

Vad är det du inte gillar?

Tänk på saker som du absolut inte vill eller inte kan göra. Om du kommer på något utöver det vanliga, då måste de ompröva sin ståndpunkt. Kom ihåg att ibland måste du tänja på dina gränser om det bara är en sak du inte är bekväm med.

Var vill du träna?

Tänk på platser där du skulle kunna utföra dessa träningsformer, där du skulle känna dig mest bekväm med att göra dem. Det är ofta så att du inte behöver utrustning för att träna, speciellt om du är nybörjare. 

De vanligaste platserna du kan träna är:

  • Gym du har fördelarna med att ha en mängd olika utrustningar du kan dra nytta av och det ger ökad variation och möjligheter.
  • Hemma du har fördelarna av att kunna träna när du vill.
  • Utomhus Man kan ofta känna en del besvär då man måste följa vädret, men det är jättebra om man behöver lite frisk luft och vind i håret.

Ta en titt på artiklarna nedan om hur du tränar i parken och hemma.

Vill du träna ensam eller tillsammans med andra?

Vissa människor lyckas motivera, behålla motivationen och gillar att träna ensamma. Andra kan tycka att det är roligare och lättare för dem att hålla sig motiverade när de tränar eller gör något tillsammans med andra.

Faller du för det senare kan du ta med dig en kompis, välja gruppträning eller kanske tvinga med dig din partner. Ta en titt på artikeln nedan som förklarar mer om hur du kan träna med andra och vilka övningar du kan göra.

 

Ta en titt på våra relevanta artiklar nedan

Tillbaka till blogg