Hvordan komme i gang med trening

Hur man kommer igång med träning

vill du börja träna , eller börja träna efter en period utan att missa den rätta träningsmotivationen för att starta?

Tips för att komma igång med träningen

Träna med andra

Att träna med andra gör det lättare att återhämta sig från träningen. Det kan vara svårare att hoppa över träningen när man har ett möte med en kompis eller andra. Det kan också vara lite extra motiverande och roligt när man har någon att träna med.

Läs även:Träna tillsammans

Trene i lag

Hemträning

Träning hemma ger mer flexibilitet. För vissa kan det vara lite extra krävande att komma till gymmet, och tröskelmilen är lång. För andra kan det vara obehagligt att träna med många andra runt omkring sig. Hemmeträning kan vara ett bra sätt att få på plats en träningsrutin som fungerar för dig. Det krävs inte många enheter för att få ett tillräckligt bra träningspass, och du kan använda din fantasi och möbler som hjälp. Det finns även några företag eller PT som erbjuder onlineutbildning antingen på hemsidan eller Youtube, så du kan enkelt följa passet från vardagsrummet.

Läs även:Träning på kontoret och hemma

Var glad att springa

Löpning är en av de bästa och enklaste träningsformerna, och ett bra sätt att komma i form. Oavsett om du vill komma bort från vardagens liv och rörelse, lyssna på musik eller en podcast och känna vinden eller allmänt uppleva naturen – är detta en perfekt träningsform. Det finns inte heller något som hindrar en från att kombinera detta med en vän eller partner – ta lite körningsdatum eller bara hjälps åt att uppmuntra varandra!

Komma igång med löpning är ingen komplicerad uppgift eftersom det svåraste är att faktiskt komma igång. Det kräver minimal utrustning , du kan börja springa så fort du kommer ut genom dörren och det kräver inte att du har avancerade saker som GPS-klockor, krångliga träningsplaner eller någon kurs i hur du ska springa.

För att brodera det sistnämnda finns det några saker man faktiskt borde ha för löpning. För att inte tala om bra skor och lämpliga kläder , det är väldigt viktigt att göra en plan för sig själv och eventuellt med en löparpartner(s). Planen ska stärka motivationen, verka uppmuntrande och göra en gira till nästa gång!

Till en början är det okej med hur ofta du vill lägga undan för löpningen och ett 30 minuters pass är perfekt, men bygg gärna på hur mycket   och hur snabbt till slut. Och inkludera gärna variation för den plats du springer i. Om du springer i ditt närområde, se om du kan ta dig ut i skogen eller hitta en väg .

Sist men inte minst, sätt upp mål. Motivation kan i många fall vara nära kopplat till ett specifikt mål. Gör det enkelt, men se till att de är realistiska, mätbara och tidsinställda. Som tidigare nämnt är 30 minuter en perfekt start. Försök att sätta dig själv ett mål som du hela tiden försöker kör i 30 minuter och att du ska kunna göra det inom en viss tid.

Oppvarming til trening

Relevanta artiklar om löpning:

Skapa ett träningsprogram

Etträningsprogram kan vara ett verktyg så att du kan planera dina träningspass samtidigt som du loggar din prestation. Detta kan både vara motiverande att se tillbaka på, men också göra utbildningen mer spännande att genomföra. Det är så att man ofta känner sig tryggare om man har en plan på vad som ska hända, och den här funktionen har en träningsdagbok . Det kan vara lättare att genomföra träningspasset om du vet vad som ska hända på träningen. Brist på en plan kan leda till ett dåligt pass, speciellt om du inte tränat så mycket tidigare.

Ta bilder längs vägen så att du enkelt kan se tillbaka på utvecklingen. För många kan det vara väldigt motiverande att titta på sina egna framsteg. Resultaten kan vara mer synliga än du tror, så det kan vara motiverande att jämföra bilderna efter ett tag.

Läs även:De bästa styrkeövningarna för hela kroppen

Skaffa en personlig tränare

För vissa kan det vara att ta sig till träningen om man har en Personlig tränare . För många kan det vara mer bindande än att träna med en kompis. En sådan fast överenskommelse kan vara avgörande, och vad som behövs för att faktiskt upprätthålla utbildningen. Detta kan vara användbart antingen om du kämpar med motivationen, eller om du är osäker på vilka övningar du ska utföra för att uppnå de resultat du vill ha. En NPT kan se till att du får ett träningsprogram som är skräddarsytt för dig, och det är mindre risk att antingen drabbas av skador eller överbelastning. För vissa varar det bara några timmar med en personlig tränare, och utnyttjar detta för att komma igång med träningen.

Läs även:Skadeförebyggande träning

Hitta inspiration på sociala medier

Sociala medier gör det lättare för dig att hitta inspiration till olika övningar du kan genomföra både på gymmet och under hemmaträningen. Det finns många influencers som gör bra och beskrivande pass, och bifogar en video på genomförandet av övningarna. Detta är ett användbart verktyg om du är osäker på hur en övning går till i praktiken, eller om du inte vågar prova dig fram på träning. Detta kan hjälpa dig att bli mer självsäker på dessa maskiner, eller övningarna på gymmet.

Ps: Spara videorna du vill använda så att du enkelt kan hitta dem igen! 

Vi lägger upp träningar och hacks båda under vårenInstagram och vårenYoutube-kanal.

Köp ny träningsutrustning

Nytränings utrustning kan ge motivation, och öppnar för möjligheten till andra övningar du kan göra både hemma och i studion. En typ av träningsredskap som kan användas för många träningsövningar är enträningsresår. Dessa är ett bra komplement till ditt träningspass eftersom det finns tre styrkenivåer på dem; lätt, medium och hård. Dessutom är de lätta att ta med sig, och möjligheterna är därför många. En praktisk träningsväska för förvaring av det viktigaste för träningen du hittarhär.

Läs även:träningsövningar med resår

resistance bands  treningsbag, sort

 

Köp nya träningskläder

Ny träningskläder kan ge en ordentlig motivationsboost. Att må bra på träningen är viktigt för att du ska prestera bra, men också känna dig trygg på gymmet. Välj kläder du mår bra i och du kan sevårt urval här.

Träningskläder förbättrar inte bara prestationsförmågan under ett träningspass, utan det kan verkligen motivera dig att komma igång. Om du känner dig bra och bekväm får du också ett positivt tänk som hjälper dig att lägga mer energi på att nå ditt mål. Vi har allt du behöver för att få den kompletta outfiten till träningen, se vårt urval avmatchande träningsset här.

Et matchande träningsset i en trendig design är för närvarande mycket populär. Med entights med hög midja du kan använda enSport-BH som en topp. Är det så att du föredrar en annanövre del, vi har garanterat något du kommer att bli nöjd med. Våra tights är inte genomskinliga, och knäböjssäkra och sitter bra i midjan, så att du kan känna dig bekväm under träningen.

Läs även:Tights guide - allt du behöver veta

Svart seamless tights med høyt liv  Treningsgenser med glidelås
 

Se till att du har bra sneakers

Bra sneakers kan vara avgörande för prestation och maximal prestation under ett träningspass. Vi har tagit fram sneakers som är i nivå med välkända Hoka när det kommer till dämpning. Skorna är perfekta för löpning både på löpband och i terräng. Du hittar vårEndorfin Rx1 löparskor här! Kolla in vårsneakers som passar både träning och jobb.

Läs även:Fem tecken på att du behöver byta sneakers

hvite jogge sko, løpesko, sneakerssvarte og hvite joggesko, løpesko, sneakers

 

Myter om träning

Det finns mycket desinformation, och man hör mycket konstigt när det kommer till träning och hälsa. Det kan vara svårt att skilja på vad som är fakta och vad som är fiktion. Här hittar du ett förtydligande av de myter man ofta hör om träning.

Du bränner mer fett med lågintensiv träning

Det kan finnas en viss sanning i detta. Även om du förbränner mindre fett och mer kolhydrater under högintensiv träning, är det totala antalet kalorier du förbränner högre. När kroppen väl har förbrukat kolhydraterna "anfaller" den fettet. Du bränner en högre andel fett vid låg intensitet, men summan har mycket att säga. Man har något högre ämnesomsättning efter högintensiv träning.

Läs även:HIIT-träning för nybörjare

Du kommer undan genom att träna vissa delar av kroppen

Det är inte så att man får ett sixpack till exempel bara genom att ta situps. Man måste träna resten av kroppen också för att få en synlig effekt. Fettlagret på magen försvinner inte heller genom att bara göra magövningar. Det lönar sig inte att fokusera på endast en muskelgrupp åt gången, utan allt om du vill se synliga resultat.

Ömmen dagen efter träningspasset har varit bra

Det finns inget som tyder på att muskeln inte påverkas av träningen även om du inte blir avtrubbad. Det är därför inte nödvändigt att ha som mål att bli unken efter ett träningspass.

Löpning bränner lika mycket som att cykla

Att springa förbränner mer kalorier än att cykla, med tanke på att ansträngningstid och belastning är lika. Det är så att löpningen kräver ständigt arbete och man får inga "pauser" i arbetet. Pauser är vanligare vid cykling vid till exempel nedförsbackar där det krävs mycket mindre energi.

Löpning kräver muskelarbete i både under- och överkropp, men cykling kräver bara underkroppen. Det gör att den totala energiförbrukningen är lägre.

Löpningen belastar mer eftersom du tränar med din egen kroppsvikt. Cykeln i sig hjälper dig att bära din kroppsvikt.

Läs även:Tips för bra vinterlöpning

Duk efter träning för att undvika ömhet

Stretching ger ökad rörlighet som ger bättre koordination och motverkar skador, men det finns inga bevis för att stretching hjälper mot ömhet. Ömhet uppstår när man utsätter kroppen för obekanta belastningar och det kan löna sig att börja lugnt och successivt öka belastningen.

Läs även:varför stretcha efter träning?

Proteinpulver och pre-workout för träning

Ett annat tips för att komma igång med träningen är att användaproteinpulver,kreatin ochföre träning! Detta kommer att ge träningen ett extra lyft, och det är lättare att se snabba resultat.

Vill du läsa mer om kosttillskott för träning Kolla in några av dessa artiklar::

Tillbaka till blogg